Barnmorska anser inte att p-appar är tillförlitliga

Avråder unga från att förlita sig på apparna som preventivmetod.

På kort tid har de så kallade p-apparna blivit ett populärt hormonfritt alternativ till de traditionella preventivmedlen. Genom att mäta sin kroppstemperatur varje morgon och lägga in värdet, tillsammans med andra uppgifter om mens, räknar appen ut vilka dagar som kvinnan kan bli gravid och bör undvika oskyddat sex.

”Svårt att följa”

Men bland barnmorskor och läkare finns en stor tveksamhet till metodens säkerhet och större kliniska studier saknas, skriver nyhetsbyrån TT i en artikel som publicerats i flera medier.

– Det är så många moment. Man ska mäta sin kroppstemperatur varje morgon, helst komplettera med ägglossningsstickor – som inte är gratis, och dessutom helt avstå från samlag eller vara noggrann med att använda kondom under de dagar då man är i riskzonen. Jag tror att det är väldigt svårt att följa detta till punkt och pricka, säger Ingela Lindh, barnmorska och professor vid Sahlgrenska akademin, till TT.

”Säkrare än p-piller”

En av apparna är svensk och har fått över 30 000 användare på ett år. Grundaren Elina Berglund hänvisar till en studie vid Karolinska institutet som visar att appen prickar in kvinnans ägglossning med hög precision.

– Vi ger inte en grön, säker dag förrän vi till 99,9 procents säkerhet vet att kvinnan inte är fertil. Våra gröna dagar är därmed säkrare än p-piller, säger Elina Berglund, till TT.

Men metoden förutsätter att kvinnan använder skydd på de röda, fertila dagarna.

– Tyvärr händer det att de inte skyddar sig på röda dagar och då kan det såklart hända att de blir gravida, säger Elina Berglund.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida