Forskning

”Barnmorska hela vägen” kom bara halvvägs

”Barnmorska hela vägen” kom bara halvvägs
Barnmorskorna räckte inte till, visar en halvtidsuppföljning av projektet "Barnmorska hela vägen". Foto: Mostphotos

Barnmorskorna räckte inte till och avstånden var för långa. Bara hälften av kvinnorna  som skulle bli tryggare fick med sig en känd barnmorska under förlossningen. Det är resultatet av ett projekt två år efter nedläggningen av förlossningen i Sollefteå.

23 januari 2019

Sedan förlossningsavdelningen i Sollefteå lades ner i februari 2017 är kvinnorna hänvisade till Sundsvall eller Örnsköldsvik för att föda – en bilresa på drygt en och en halv timme. I och med nedläggningen i Sollefteå uppstod ett överskott av barnmorskor i området som gjorde forskningsprojektet ”Barnmorska hela vägen” möjligt, vilket Vårdfokus berättat om tidigare.

Meningen var att undersöka möjligheten att ge gravida kvinnor i Sollefteå och Kramfors en trygg upplevelse av sin graviditet och förlossning.

– Tanken var att man skulle ha någon att tillgå dygnet runt. Men våra barnmorskor har inte räckt till, säger projektledaren Ulrika Sjöstrand på Region Västernorrland i ett pressmeddelande, i samband med att det treåriga forskningsprojetet lämnat sin halvtidsrapport.

Caseload midwifery

Projektet bygger på en modell kallad Caseload midwifery som utvecklats för glesbygden och som används i bland annat Danmark och Australien. Samma barnmorska följer kvinnan genom hela graviditeten och ska vara tillgänglig per telefon dygnet runt. Hon är med när kvinnan föder och även i eftervården.  

Men enligt utvärderingen hade ”Barnmorska hela vägen” behövt fyra heltidstjänster för att uppfylla behovet. I och med bristen på barnmorskor lyckades man under perioden bara besätta tre 75-procentiga tjänster som tillsammans haft beredskap mellan klockan 7 och 23.

Nöjd med resultatet

Hälften av kvinnorna i projektet, 49 procent, fick ändå ha med sig sin egen barnmorska under förlossningen. Dessa är mer nöjda än kvinnor i ordinarie vårdform, enligt Ingegerd Hildingsson, professor i reproduktiv hälsa vid Uppsala universitet, anställd vid Mittuniversitetet och den som ligger bakom rapporten.

–  Betänker man alternativet, att ingen kvinna får en känd barnmorska trots att det är det bästa, och det faktum att i liknande modeller med dygnetruntberedskap har mellan 75-80 procent en känd barnmorska med vid förlossningen, så får vi nog vara nöjda med resultatet, säger hon.

Projektet är tänkt att pågå under hela 2019.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida