IVO

Barnmorska hittade på provsvar – fick sparken

En barnmorska lämnade falska uppgifter om en provtagning, vilket utsatte ett nyfött barn för livsfara. Hon har blivit avskedad och ärendet är anmält till Ivo. 

Barnet drabbades av blodsockerfall på ett BB i Mellansverige. I samband med det upptäcktes det att en barnmorska hade lämnat falska upgifter om blodsockervärden och provtagning. 

Enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg orsakade de påhittade provsvaren en feldiagnos och ett livshotande tillstånd för barnet. Barnmorskan hade enligt anmälan ljugit om att hon hade tagit ett blodprov på barnet och sedan hittat på ett provsvar som hon lagt in i journalsystemet. 

Missa inte det senaste från Vårdfokus – prenumerera på vårt nyhetsbrev

Arbetsgivaren uppger också att barnmorskan vid flera andra tillfällen har visat dåligt omdöme och nonchalans i sitt bemötande av patienter och anhöriga. Hon ska ha låtit bli att följa rutiner och att agera på information hon fått i det kliniska arbetet. Arbetsgivaren anser att hon har betett sig grovt vårdslöst och att hon har handlat i direkt strid mot sina plikter som anställd. Kvinnan har avskedats.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida