Barnmorska sa upp sig efter uttalanden på Facebook
Barnmorskan Li Gärtner Lundin kände sig hårt ifrågasatt av cheferna för att hon gått ut med sin kritik. "När man är ny ska man tydligen vara tyst och gilla läget", säger hon. Problemet var att hon inte klarade att hålla tyst.
Vårdfokus har tidigare berättat om det inlägg som barnmorskan Li Gärtner Lundin gjorde på sin privata Facebook. Där skrev hon om hur hon upplevde den pressade situationen på förlossningen vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.
Som ny barnmorska på avdelningen kände hon en klump i magen av stressen, över att inte räcka till och över att så många av de erfarna barnmorskorna slutat.
Inlägget fick vingar på nätet och stödet till henne strömmade in, från kolleger, vänner och okända.
Älskar sitt nya jobb
Trots att Li Gärtner Lundin berättat om hur mycket hon älskar sitt nya jobb har hon nu valt att säga upp sig. Inlägget på Facebook blev inte populärt hos cheferna. Kritiken från dem fick henne att byta väg, trots att hon hade tänkt stanna på Karolinska länge.
– De pressade mig flera gånger på hur jag som är så ny kan vara kritisk. Jag kände det som att man som ny ska vara tyst och gilla läget. Men hur gör man det när man ser hur stressigt det är på förlossningsavdelningen, frågar hon sig.
Hon är förvånad över den starka reaktionen från cheferna.
– Jag blev inkallad till ett möte direkt efter ett nattskift. Där satt jag med två chefer framför mig och blev åthutad för åsikter jag egentligen får ha och uttrycka. Jag var oförberedd och blev både arg och förtvivlad.
Kämpade mot tårarna
Hon satt och tryckte handväskan hårt mot kroppen och kämpade mot tårarna.
– De verkade ta hela inlägget personligt, när det mesta handlade om mig och min upplevelse som ny barnmorska i Stockholm, säger hon.
Enligt Li Gärtner Lundin ifrågasatte cheferna hennes kritik mot personalbristen, patientsäkerheten, introduktionen på avdelningen, den egna lönen och även ett faktafel om antalet som sagt upp sig.
– Jag sa att jag kände mig ansatt och att de kunde ha bokat ett möte med mig, men fick till svar att det är svårt eftersom jag jobbar natt. Men jag var utmattad under samtalet.
En halvtimmes möte
Efter en halvtimmes möte gick hon hem för att försöka sova inför nästa sommarnatt på förlossningen.
– Jag var så ledsen i flera dagar. Jag sov jättedåligt, grät och kände mig så dum. Jag hade svårt att se cheferna i ögonen, kände mig utfryst.
Och känslan av förödmjukelse ville inte släppa. Inte heller ilskan.
– Jag är inte tyst och timid. Jag är rättfram, skrattar högt och tar mina strider om det gäller vården. Nu frågar jag mig varför jag satt kvar så länge på mötet och tog skit, varför jag inte bara gick.
Trots att hon älskar jobbet växte beslutet om att sluta fram. Som sjuksköterska och anestesisjuksköterska med många års erfarenhet från akuten, ambulansen och operation och nu med en ny legitimation som barnmorska var det inte svårt att få nytt jobb.
– Saker och ting blåser över, man drar lärdom och går vidare. Nu kan jag känna att jag tog rätt beslut. Men jag kommer verkligen sakna mina kolleger som är så bra och arbetar så hårt. Mitt inlägg på Facebook handlade om min personliga upplevelse som nyutexaminerad barnmorska. Men jag är på intet sätt ny i vården.
”Har rätt uttrycka sin åsikt”
Vårdförbundet tycker inte att Li Gärtner Lundin gjort något fel.
– Hon har rätt att uttrycka sig om sin egen upplevelse. Hon har inte gjort något fel alls, utan beskrivit sin arbetssituation med syfte att förbättra. Vi har meddelarfrihet och hon har inte hängt ut någon, säger Liv Andersson, förtroendevald på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.
Tidigare i år har 16 barnmorskor sagt upp sig på förlossningsavdelningen i Huddinge. I maj gick 44 barnmorskor från arbetsplatsen ut i en debattartikel och beskrev den ohållbara arbetsmiljön, de dåliga villkoren och den ”obefintliga” löneutvecklingen. De var då djupt oroade inför sommaren.
Vårdfokus har sökt flera chefer för förlossningsavdelningen för en kommentar.