Rättegången i Kristianstad

Barnmorskan överklagar domen

Barnmorskan överklagar domen
Rättegången hölls i tingsrätten i Kristianstad. Foto: Sanna Björkman

Den barnmorska som nyligen dömdes för vållande till kroppsskada i samband med en förlossning kommer att överklaga domen. Det meddelar försvarsadvokaten Björn Hurtig i dag.

I slutet av februari dömdes en barnmorska till villkorlig dom och dagsböter i tingsrätten i Kristianstad. Domstolen ansåg att hon gjort sig skyldig till vållande till kroppsskada i samband med att ett spädbarn drabbades av hjärnskador efter en långdragen förlossning. Barnet avled ett år senare i hemmet.

Läs mer: Åtalade barnmorskan döms för vållande till kroppsskada

Nu meddelar försvarsadvokat Björn Hurtig i ett mejl till Vårdfokus att domen kommer att överklagas.

– Vi anser att domstolen har kommit fram till fel slutsatser och min klient motsätter sig straffrättsligt ansvar för ett fel som till stora delar kan tillskrivas att det förelåg ett organisatoriskt fel vid förlossningsavdelningen i Kristianstad, uppger Björn Hurtig.

Han menar dessutom att det inte är tillräckligt bevisat vad som orsakat skadan, eller när den uppkom.

Björn Hurtig berättar att barnmorskan blev väldigt ledsen och besviken när hon fick besked om domen. Själv anser han att domen är välskriven, men att den hamnar fel i sina analyser.

Ivo sagt sitt

Händelsen har tidigare granskats av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, som riktade hård kritik mot barnmorskan. Efter det polisanmälde föräldrarna händelsen.

Barnmorskan erkände under rättegången att hon höjt det värkstimulerande droppet under förlossningen, trots att värkarbetet redan var överstimulerat. Men hon menade att hon inte gjorde det av oaktsamhet och att det kunde finnas andra orsaker till barnets syrebrist.

Försvarsadvokaten påpekade bland annat att rutinerna ändrades på förlossningskliniken dagen efter händelsen – till exempel att det ska finnas koordinatorer även på natten – vilket kunde tyda på brister i organisationen.

Men domstolen valde att gå på åklagarens linje och dömde barnmorskan för vållande till kroppsskada.

Finns det några risker med att överklaga?

– Det finns alltid en viss risk med att överklaga eftersom straffet kan skärpas. I detta fall är det dock en mindre risk för det, dels eftersom åklagaren fick det straff som hon yrkade på, dels eftersom det straff som utdelats ligger i nivå med praxis på området, säger Björn Hurtig.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida