Barnmorskeförbundet: ”Märklig slutsats av SBU om kontinuerligt stöd”

Barnmorskeförbundet: ”Märklig slutsats av SBU om kontinuerligt stöd”
SBU kommentar blandar ihop forskning och arbetstidsregler, anser Barnmorskeförbundets ordförande, docent Ingela Wiklund. Arkivbild: Svenska Barnmorskeförbundet

SBU drar förvånande slutsatser i kommentaren till Cochranerapporten om kontinuerligt stöd till kvinnor under förlossning, anser Barnmorskeförbundets ordförande Ingela Wiklund.

Svenska barnmorskor vill se en närvarande barnmorska per kvinna i aktivt födsloarbete och Cochranes sammanställning av 22 internationella studier bekräftar att ett kontinuerligt stöd är bättre för både mor och barn.

SBU:s kommentar framhåller att det i dagsläget inte är klarlagt vem som ska stå för det kontinuerliga stödet för att effekten skall bli så stor som möjligt. Stödpersonen behöver vara med under hela förlossningen, men oftast tar förlossningarna längre tid än ett arbetspass för en svensk barnmorska. Det ser SBU som en stor hake.

Om barnmorskan skulle stå för det kontinuerliga stödet till kvinnan skulle det innebära att svenska arbetstidsregler helt sätts ur spel och medföra stora kostnadsökningar. Därför skulle det inte fungera, anser SBU.

– Varför utgår man ifrån att kontinuerligt stöd endast kan utföras av en och samma barnmorska? Vad jag vet är detta inte studerat. Här blandar SBU ihop forskning och arbetstidsregler och gör en egen värdering av vad som skulle kunna vara möjligt ur ett arbetsmarknadsmässigt perspektiv i svensk sjukvård. Det är mycket märkligt, säger Ingela Wiklund.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida