Barnmorskeförbundets ordförande vill införa förlossningspeng

Barnmorskeförbundets ordförande vill införa förlossningspeng
Var femte kvinna som planerat att föda hemma får klara sig utan professionell hjälp, konstaterar skribenter på DN debatt. Arkivbild: Clourbox

Inför snarast en förlossningspeng så att kvinnor kan välja att föda hemma om de vill. Den uppmaningen kommer från bland andra Barnmorskeförbundets ordförande Ingela Wiklund. Var femte planerad hemförlossning sker i dag utan stöd från en barnmorska.

”En förlossningspeng som följer kvinnan skulle kunna göra vården tryggare, mänskligare och ge utrymme för större variation än den i dagsläget uniforma förlossningsvård vi bland annat kan se i aktuella tv-serier.”

Det skriver Helena Lindgren, barnmorska och lektor vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet, Elinor Petersen, ordförande i föreningen Föda hemma, och Ingela Wiklund, barnmorska och ordförande i Svenska barnmorskeförbundet i DN Debatt i dag.

Omkring 100 kvinnor väljer varje år att föda sitt barn hemma med hjälp av en barnmorska som de känner och har valt själva. Men var femte planerad hemförlossning sker utan vare sig barnmorska eller någon annan som är tränad  i att bistå en förlossning.

Det är allvarligt, skriver de tre.

Negativa attityder

De konstaterar att negativa attityder till hemförlossning bland vårdpersonal ibland hindrar kvinnor att berätta om sina planer att föda hemma. Författarna anser att är det nu är dags för landstingen att ta sitt ansvar för att ge alla födande kvinnor tillgång till barnmorska oavsett val av förlossningsplats. Exempelvis genom införandet av en förlossningspeng.

Bara Stockholm läns landsting har avtal med en grupp barnmorskor om hemförlossningar och står för de utgifter som uppstår. I resten av landet får de som väljer hemförlossningar ta kostnaden själva.

Om det inte finns någon barnmorska i närområdet, om de inte råd att betala en barnmorska, eller om den de bokat inte får gå ifrån sitt vanliga arbete när det är dags får kvinnorna föda utan professionell hjälp.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida