Internationellt

Barnmorskelärare i Bangladesh utbildas med svenskt stöd

Barnmorskelärare i Bangladesh utbildas med svenskt stöd
Den 3 december fick 31 nya barnmorskelärare sin examen i Bangladesh. Foto: Christina Pedersen

I december tog de första deltagarna på det webbaserade magisterprogrammet för barnmorskelärare i Bangladesh examen. Utbildningen har skett i samarbete med Högskolan i Dalarna.

I Bangladesh föder de flesta kvinnor barn i hemmet och barnmorskeyrket är ganska nytt i landet. Sedan 2016 har Högskolan Dalarna med stöd från FNs befolkningsfond UNFPA arbetat med att utveckla barnmorskeprofessionen i landet.

De svenska barnmorskorna Kerstin Erlandsson, Christina Pedersen och Ulrika Byrskog som är verksamma vid högskolan i Dalarna har bland annat utvecklat ett nätbaserat magisterprogram för barnmorskor. De har även hjälpt till att skapa en utbildningsplan för högre studier, kandidatexamen och möjlighet för doktorandstudier.

Nu har den första kullen barnmorskelärare nyligen fått sin examen. Under sin utbildning har de 31 barnmorskorna även varit delaktiga i utvecklingen av ett mentorskapsprogram.

Fler barnmorskor behövs

Bangladesh har i dag drygt tusen barnmorskor på en befolkning med över 160 miljoner invånare. Landets mödradödlighet är 170 kvinnor på 100 000 förlossningar. Forskning visar att barn- och mödradödligheten sjunker där det finns kliniskt utbildade barnmorskor.

– Högskolan Dalarna är en högskola som vill göra skillnad och det gör vi verkligen i Bangladesh säger Kerstin Erlandsson i ett pressmeddelande.

Högskolan i Dalarna arbetar sedan tidigare med en liknade masterutbildning för barnmorskor i Somalia. Utbildningssatsningarna sker i samarbete med FNs befolkningsfond, UNFPA.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida