Vård i Coronas skugga

Barnmorskor ger föräldrastöd digitalt i coronatider

Barnmorskor ger föräldrastöd digitalt i coronatider
Karolina Lindh, barnmorska, och Maria Fyhr, vårdenhetschef barnmorskemottagningen i Gävle. Bilden är från filmen med digitalt föräldrastöd som mottagningen skickat till blivande föräldrar via 1177:s sajt.

Informationsträffar som är en viktig del av vården — till exempel föräldrastöd — har ställts in i spåren av coronapandemin. På barnmorskemottagningarna i Gävleborg har man löst det digitalt, genom en filmad föreläsning som skickas ut till blivande föräldrar.

Maria Fyhr, enhetschef på barnmorskemottagningen i Gävle, håller föreläsningen tillsammans med barnmorskan Karolina Lindh. Filmen är 57 minuter lång och gjordes på bara en tagning.

– Det ser man, vi skrattar en del i början. Men vi tror inte att föräldraparen kommer fundera på det så mycket, det kanske rentav lättar upp, säger Maria Fyhr.

Missa inte det senaste från Vårdfokus! Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Testade Skype-möten

Idén att göra liknande information tillgänglig digitalt fanns faktiskt redan innan pandemin bröt ut.

– Vi ligger i samma verksamhetsområde som bup och hab och de har haft digitala föreläsningar tidigare. Vår digitala vårdutvecklare Måns Lööf driver detta. Nu under pandemin har regionen dessutom haft livesända presskonferenser två gånger i veckan så filmutrustningen fanns redan uppställd vilket underlättade, säger hon.

Läs mer om sjuksköterskan Måns Lööf som brinner för att hitta smarta digitala lösningar.

Man har också testat Skypeträffar för att ge möjlighet till feedback och frågor. Men det blev inte så mycket interaktion.

– Det var svårt på grund av integritetsfrågor och då tycker jag att det här är en bättre form. Föräldraparen kan se filmen så många gånger de vill och ta med frågor och funderingar till nästa ordinarie barnmorskebesök, säger Maria Fyhr och fortsätter:

– Vi vet att det inte är en optimal lösning. Filmen finns bara på svenska, det blir ingen gruppdynamik och man får inte möjligheten att träffa andra i samma situation. Men det är det bästa vi kunde göra i det här läget.

Uppskattat initiativ

I fredags skickades filmen ut till de första blivande föräldrarna, så någon feedback från dem har man ännu inte hunnit få. Men kollegorna som har tittat är nöjda, och tanken är att filmen ska användas i hela länet.

Var det stor skillnad att föreläsa för en kamera istället för en grupp?

– Nej, det är ju det här vi gör i vårt dagliga jobb. Nu kom det väl lite snabbt på bara, säger Maria Fyhr.

Vilka andra skulle kunna ha nytta av att använda metoden?

– Det kan ju vara aktuellt i många delar av vården, kanske gentemot personer med funktionsnedsättningar som inte kan ta till sig information snabbt och enkelt. Då skulle det kunna vara ett alternativ eftersom man kan se i den takt man själv vill.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida