Växjö

Barnmorskor som fick semester återkallad får skadestånd

Barnmorskor som fick semester återkallad får skadestånd
Vårdförbundets ordförande i Kronoberg, Anna Seiborg Kidell, är nöjd med överenskommelsen.

Region Kronoberg har efter förhandlingar med Vårdförbundet gått med på att betala skadestånd till 20 av de barnmorskor som i somras fick sina semestrar återkallade. Flertalet får mellan 15 000 och 25 000 kronor vardera.

8 februari 2018

– Jag är naturligtvis glad att vi kunde få till en uppgörelse lokalt och slapp ta det vidare till Arbetsdomstolen. Dels hade det blivit en lång utdragen process, dels är det inte säkert att det hade blivit något skadestånd då, säger Anna Seiborg Kidell, Vårdförbundets ordförande i Kronoberg.

Brott mot semesterlagen

Inför sommaren 2017 krävde barnmorskorna vid Centrallasarettet i Växjö 5 000 kronor mer i grundlön för att lösa barnmorskebristen. I stället för att gå med på deras krav valde arbetsgivaren att beordra in personal för att täcka tomma arbetspass. Dessutom fick barnmorskorna redan beviljade semestrar återkallade.

Vårdförbundet ansåg att arbetsgivaren bröt såväl mot semesterlagen som kollektivavtalet och begärde därför förhandlingar om ett eventuellt skadestånd. Sent i går eftermiddag blev överenskommelsen klar.

Medlemmar får ersättning

Region Kronoberg går med på att betala de av barnmorskorna som är medlemmar i Vårdförbundet totalt 360 000 kronor. Flertalet av de 20 barnmorskor som det handlar om får mellan 15 000 och 20 000 kronor vardera.

”Förläggningen och återkallandet av semestern har inte skett på ett helt riktigt sätt”, skriver Region Kronoberg i ett pressmeddelande.

– Återkallandet av semester skedde i en situation där kliniken inte kunde säkerställa verksamhetens bedrivande och klara patientsäkerheten, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Per-Henrik Nilsson.

Barnmorskor har sagt upp sig

Utgången var dock inte given. I maj 2017 hade Vårdförbundet förlorat en liknande tvist för fem barnmorskor vid Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

När Vårdfokus i somras pratade med Anna Seiborg Kidell om det som skedde i Växjö förklarade hon att arbetsgivarens agerande knappast gynnade det fortsatta arbetet med att behålla och rekrytera personal.

– Under hösten 2017 sa ett tiotal av barnmorskorna upp sig, vilket bland annat berodde på att arbetsgivaren hade dragit in och flyttat på semestrar, säger Anna Seiborg Kidell.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida