arbetstider

Barnmorskor tar tillbaka uppsägningar

Barnmorskor tar tillbaka uppsägningar
Fortfarande behövs förstärkning i Malmö för att klara förlossningarna, men läget har förbättrats sedan fem barnmorskor tagit tillbaka sina uppsägningar. Arkivbild: Mostphotos

Vårdförbundet och Region Skånes överenskommelse om nytt arbetstidsavtal har fått fem av barnmorskorna vid förlossningen i Malmö att ta tillbaka sina uppsägningar.

Barnmorskor som arbetar ständig natt eller skift med minst 30 procent natt kommer enligt överenskommelsen att få en arbetstid på 32 timmar i veckan.

Protester mot stress, dålig arbetsmiljö och brist på återhämtning har pågått under en längre tid på flera håll bland sjuksköterskor och barnmorskor inom Region Skåne. Även om få vill tala öppet om ”massuppsägningar” har det ändå uppfattats som kraftiga markeringar när flera anställda sagt upp sig samtidigt med hänvisning till att de inte längre orkar.

14 som sade upp sig

I oktober lämnade 14 nattarbetande barnmorskor på förlossningsavdelningen i Malmö in sina uppsägningar. Deras sista arbetsdag är den 6 januari. Flera av dem har redan sökt och fått nya jobb, men nu meddelar Region Skåne att fem av dem har tagit tillbaka sina uppsägningar.

– Vi är mycket glada över att läget nu har förbättrats. I enlighet med vår målsättning kommer vi att kunna erbjuda en patientsäker förlossningsvård i hela Region Skåne även efter den 7 januari, säger Mats Molt, regional chefläkare i ett pressmeddelande.

Åtta nya barnmorskor

Han berättar också att åtta barnmorskor har nyrekryterats. De ska arbeta både på förlossningen och BB. Eftersom de behöver en tids introduktion kommer det fortfarande bli nödvändigt att ta in barnmorskor från andra enheter inom regionen och från bemanningsföretag under några månader.

– Med dessa insatser kan förlossningsavdelningen i Malmö fortsatt ha 12 förlossningsrum öppna. Det är samma antal som vi haft under hela hösten. Under våren förväntar vi oss kunna öppna så att vi har 15 förlossningsrum, säger Mats Molt.

En annan åtgärd kan bli att flytta planerade kejsarsnitt från SUS i Malmö till Kristianstad under en period.

Läs mer om överenskommelsen mellan Vårdförbundet och Region Skåne här.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida