Barnmorskor tjänar tusenlappar på att byta arbetsplats

Barnmorskor tjänar tusenlappar på att byta arbetsplats
8 000 kronor mer i månadslön blev det för en barnmorska som flyttade från Uppsala Akademiska till Stockholm. Arkivbild: Colourbox

Flyttkarusellen bland barnmorskorna är i full gång. Bristen gör det lönsamt att förhandla med fötterna.

Barnmorskor i Västerås slutar för att de får högre lön på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Där missnöjda barnmorskor säger upp sig för att de får flera tusen mer på Danderyd och Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm. Vars barnmorskor har sagt upp sig för att börja på privata BB Sophia.

Situationen på Akademiska sjukhuset i Uppsala har blivit närmast kaotisk. För ett par veckor sedan hade 32 av sjukhusets 140 barnmorskor lämnat in sina uppsägningar. I dag är det ännu fler. Enligt Kristina Stenson, barnmorska på sjukhuset, saknar de som säger upp sig inte alternativ.

Enorm arbetsmarknad

– Barnmorskor är ju sjuksköterskor också så vi har en enorm arbetsmarknad. Jag känner dem som har slutat här för att börja som barnmorskor på Karolinska sjukhuset och fått 8 000 mer i månadslön. Och dessutom reducerad arbetstid, säger hon.

Kristina Stenson säger att upproret på Akademiska inte hade behövt bli ett uppror om inte arbetsgivaren hade varit så nonchalant. Hon tycker att deras inställning är sorglig.

– Det började med ett brev där vi ville uppmärksamma sjukhusledningen på att vi förlorade kompetent personal på grund av dålig löneutveckling. Vi skickade brevet i slutet av januari, sedan hörde vi ingenting förrän i början av mars. Då gav barnmorskorna upp eftersom de förstod att arbetsgivaren inte delade deras oro för framtiden.

Inget förtroende

Nu kräver barnmorskorna 5 000 kronor i månaden i lönepåslag. Arbetsgivaren har erbjudit en löneökning på 4,4 procent. ”De måste ge oss förtroende att jobba med frågan mer långsiktigt”, sa Masoumeh Isfahani Rezapour, verksamhetschef på kvinno- och barndivisionen i en intervju med Vårdfokus.

Men barnmorskorna känner inget sådant förtroende. I går träffades arbetsgivare och ett 40-tal av de 100 som står bakom löneprotesten. Även ordföranden för Vårdförbundets avdelning i Uppsala var med på mötet.

– Vi är en avtalspart och som sådan måste vi vårda det avtal som gäller, dessutom omfattar gruppen både medlemmar och icke-medlemmar i Vårdförbundet. Jag var tveksam till att vara med, men gick dit var för att visa medlemmarna vårt stöd, säger Monica Hedström Carlsson.

Hon förstår barnmorskornas ilska. Enligt Vårdförbundets statistik ligger medellönen för en barnmorska på en vårdavdelning i Uppsala läns landsting på 28 805 kronor i månaden. Stockholm ligger högst med en medellön på 32 097 kronor. Men siffrorna togs fram innan BB Sophia öppnade och konkurrensen om barnmorskorna tog fart.

– Det är en allvarlig situation och oron bland de som ska föda barn till sommaren sprider sig. Det här är något för politikerna att ta på allvar när de nu ska lägga sin budget för nästa år, säger Monica Hedström Carlsson.

Känsligt läge

I övrigt vill hon inte säga så mycket om de diskussioner som Vårdförbundet har med arbetsgivaren.

– Det är ett känsligt förhandlingsläge, men jag kan säga att vi har diskuterat sådant som arbetsmiljö och arbetstider.

Monica Hedström Carlsson är inte alls säker på barnmorskegruppen godtar något annat än ett avsevärt lönepåslag. Den upprörda stämningen har inte blivit mindre upprörd sedan det blev känt att två barnmorskor har sagt upp sig från sjukhuset i Västerås för att börja på Akademiska. Till en lön på 30 000 och 31 000 kronor.

– Det sticker i ögonen på erfarna barnmorskor här som har lägre lön och det förstår jag. Enligt arbetsgivarens sätt att argumentera är hög ingångslön ett sätt att öka lönespridningen, säger Monica Hedström Carlsson.

Hennes slutsats är att både arbetsgivare och politiker måste tänka långsiktigt.

– Man måste börja värdera våra gruppers kunskap och skapa verklig lönespridning genom att även höja erfarna medarbetares löner, säger hon.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida