Västerbotten

Barnmorskorna får femtusen för varje utebliven semesterdag

Barnmorskorna får femtusen för varje utebliven semesterdag
De barnmorskor i Västerbotten som endast får tre veckors sommarsemester ersätts med 25 000 kronor för den uteblivna fjärde veckan. Arkivbild: Mostphotos

I går kväll avgjordes tvisten om de barnmorskor i Västerbotten som i år endast kommer att få tre semesterveckor. För den vecka som uteblir får de 25 000 kronor i ersättning, det vill säga 5 000 per utebliven semesterdag.

Överenskommelsen mellan arbetsgivaren och Vårdförbundet innebär också att de barnmorskor som redan tidigare har ”sålt” en semestervecka för 20 000 kronor i ersättning nu kommer att få ytterligare 5 000. De får alltså 25 000 kronor för att de avstår en vecka av de normalt fyra sammanhängande semesterveckorna.

Vårdförbundet får 40 000 kronor i skadestånd.

Vårdförbundet nöjda

– Från Vårdförbundets sida är vi nöjda. Speciellt som vi också har kommit överens med arbetsgivaren om att vi direkt efter sommaren tillsammans med kvinnosjukvården ska börja planera för sommaren 2018. Detta för att vi aldrig någonsin ska hamna i en sådan här situation igen, säger förbundsombudsmannen Gunnar Sundin vid Vårdförbundets avdelning i Västerbotten.

Förbundsombudsmannen Gunnar Sundin är nöjd med överenskommelsen med arbetsgivaren.

Det var i slutet av april i år som sjukvårdsdirektören i Västerbottens läns landsting plötsligt beslutade att barnmorskorna på förlossningsenheterna i Lycksele, Skellefteå och Umeå i år endast skulle få ta ut max tre veckors sammanhängande sommarsemester.

Beskedet kom som en chock för såväl barnmorskorna som Vårdförbundet. Ingen hade förberett personalen på det och några förhandlingar med Vårdförbundet hade inte skett innan beslutet togs.

I Skellefteå berörs tre barnmorskor

För barnmorskorna i Skellefteå tog landstingsledningen senare tillbaka beslutet eftersom deras semestrar redan var klara innan beslutet togs. Men i förhandlingarna med Vårdförbundet framkom det att även där har tre barnmorskor bara fått beviljat tre veckors semester i sommar. Även dessa kommer nu att få en ersättning på 25 000 kronor.

Tvist om förhandlingsskyldigheten kvarstår

Enligt Vårdförbundet bröt arbetsgivaren mot förhandlingsskyldigheten i och med att facket inte kontaktades innan sjukhusdirektörens beslut togs. Den tvisten lyckades man dock inte lösa lokalt, vilket innebär att den kommer att avgöras i en central förhandling mellan Vårdförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL, senare.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida