Västerbotten

Vårdförbundet tar strid mot tre veckors semester

Vårdförbundet tar strid mot tre veckors semester
Jenny Olsson, ordförande i Vårdförbundet Västerbotten.

Vårdförbundet i Västerbotten tänker inte lägga sig platt och acceptera att barnmorskorna i länet bara får tre veckors semester i sommar. Nu driver de frågan vidare som ett tvistemål. Troligt är att det slutar med central förhandling.

– Det här är första gången i historien som Vårdförbundets medlemmar får sin semester beskuren på det här sättet. Jag vet inte om vi kan rädda den här sommaren. Men genom att tvista vill vi se till att det inte händer igen, säger Jenny Olsson, ordförande för Vårdförbundet i Västerbotten.

Även sjuksköterskor

Det var i onsdags i förra veckan som barnmorskorna vid sjukhusen i Lycksele, Skellefteå och Umeå plötsligt fick veta att de i sommar endast kommer att kunna ta ut maximalt tre veckors semester, enligt ett beslut som fattats av sjukvårdsdirektören Ann-Christin Sundberg. På Kvinnokliniken i Umeå drabbas även sjuksköterskorna som arbetar där av beslutet.

– Vi hade möte med medlemmarna i Skellefteå i går. De var upprörda, uppgivna, ledsna och besvikna. I Skellefteå hade medlemmarna tillsammans med avdelningscheferna precis lyckats få sommaren på kvinnokliniken att gå ihop. Helt plötsligt fick de veta att de måsta hjälpa Umeå, nästan 15 mil från Skellefteå. Det är klart att det känns jättesurt, säger Jenny Olsson.

Kan bli central tvist

Arbetsgivarens beslut att begränsa sommarsemestrarna till endast tre veckor föregicks inte av några diskussioner med medlemmarna eller Vårdförbundet. Enligt Jenny Olsson är det troligt att det slutar med en central tvist där Vårdförbundet får avgöra frågan i en förhandling med arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting, SKL.

För närvarande pågår flera sådana centrala tvister om rätten till fyra veckors sammanhängande semester under juni, juli och augusti. Däremot har frågan om att begränsa sommarsemestern till tre veckor aldrig tidigare varit uppe på bordet. Enligt Vårdförbundet är det heller aldrig någonting som SKL har hävdat.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida