Samvetsfrihet

Barnmorskorna som vägrar abort stöds av amerikansk lobby

De två barnmorskor som slagits i svenska domstolar för sin rätt till samvetsfrihet får såväl juridiskt som ekonomiskt stöd av en amerikansk anti-abortorganisation.

24 januari 2017

Det avslöjar Sveriges Radio Ekot i dag.

Enligt de uppgifter som redaktionen grävt fram är rättsfallen en del i en internationell kampanj som bland annat syftar till att påverka europeisk aborträtt. Kampanjen drivs av en av världens mäktigaste kristna lobbyorganisation, Alliance defending freedom, ADF.

– Det här fallet är ett klassiskt exempel på det lobbyarbete som ADF gör. De har drivit liknande rättsfall i USA ganska länge nu. Det är tydligt att ADF försöker exportera strategin till Sverige, säger Joshua Wilson som är docent i statsvetenskap vid universitet i Denver och länge har forskat om ADF, till Ekot.

Uttalandet rör barnmorskan Ellinor Grimmark som 2014 inte fick jobb i Region Jönköpings län eftersom hon på grund av sin tro vägrar att medverka vid aborter, ge dagen efter-piller eller sätta in kopparspiraler.

Hon hävdade att hon var diskriminerad och stämde arbetsgivaren i tingsrätten men förlorade målet. Även diskrimineringsombudsmannen, DO, kom fram till att hon inte var diskriminerad. I dag tas fallet upp i Arbetsdomstolen.

I november i fjol förlorade barnmorskan Linda Steen ett liknande mål mot landstinget i Sörmland.

Enligt Ekot stödjer ADF båda barnmorskorna såväl juridiskt som ekonomiskt. ADF skickar inlagor till de svenska domstolarna och på lobbyorganisationens hemsida finns en länk så att personer ska kunna donera pengar.

De båda svenska barnmorskornas juridiska ombud, Ruth Nordström, är en registrerad samarbetspartner till organisationen, uppger Ekot.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida