Barnmorskornas förskrivningsrätt utökas

Från mitten av november utökas barnmorskornas förskrivningsrätt med ett akut-p-piller och ett läkemedel mot klamydiainfektion. Barnmorskeförbundets Catharina Zätterström välkomnar Läkemedelsverkets beslut.

– Det är förstås väldigt bra. Akut-p-piller behöver man komma åt snabbt. Så länge bara läkarna har haft rätt att skriva ut dem har det varit praktiskt taget omöjligt för kvinnorna.  Barnmorskor är betydligt mer tillgängliga för kvinnorna än läkarna.

Det säger Catharina Zätterström, vice ordförande i Svenska barnmorskeförbundet och samordningsbarnmorska och verksamhetsutvecklare i södra Stockholm.

Ulipristal

Akutpreventivmedlet Ulipristal ska användas inom 120 timmar efter ett oskyddat samlag eller misslyckad preventivmedelsanvändning, det vill säga inom fem dygn. Receptfria akut-p-piller måste tas inom 72 timmar.

– Förutom att Ulipristal skyddar betydligt längre än de akut-p-piller vi har haft hittills är det också är bättre och har högre säkerhet. Nu har vi barnmorskor en stor uppgift att nå ut till kvinnorna med information om det nya akut-p-pillret, säger Catharina Zätterström.

Doxycyklin

Från den 16 november får barnmorskorna också skriva ut Doxycyklin mot klamydia. Men bara om infektionen är konstaterad, till exempel med ett laboratorieprov.

– Doxycyklin har många barnmorskor i åratal gett de kvinnor som behövt det, men då på delegation. Att vi nu får skriva ut det själva är vårdpolitiskt väldigt viktigt för oss barnmorskor, det tydliggöra barnmorskans arbete, säger Catharina Zätterström.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida