BB får kritik för förväxlad bröstmjölk

BB får kritik för förväxlad bröstmjölk
En nyfödd flicka matades av misstag med med utpumpad mjölk från en annan mamma. Arkivbild: Mostphotos

En kvinna har anmält en BB-klinik till Ivo sedan hennes nyfödda bebis matats med bröstmjölk från en annan mamma.

9 oktober 2015

Barnet, en flicka på fyra dagar, var inlagd på BB tillsammans med sina föräldrar. Hon hade gått ned en hel del i vikt, hade gulsot och fick matas med moderns utpumpade mjölk.

Fel flaska delades ut

Den utpumpade mjölken hanterades av personalen på avdelningen och förvarades i ett låst kylskåp. När det var dags för matning av flickan tog en barnmorska ut en flaska ur kylskåpet och lämnade över den till modern. Först efter att flaskan var urdrucken upptäcktes det att mjölken kom från en annan mamma.

Prover togs på bröstmjölken enligt åtgärdsschema på kliniken.

I anmälan skriver kvinnan att båda föräldrarna blev mycket rädda för att barnet kunde ha smittats av någon sjukdom. I väntan på provsvar blev vårdtiden förlängd och kvinnan beskriver att deras första vecka med barnet fylldes av oro i stället för lycka över sitt nya barn.

Flera brister

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, riktar nu kritik mot BB-kliniken. Patientsäkerheten vid hantering av bröstmjölken var bristfällig, framför allt för att det inte utfördes någon ID-kontroll i samband med utlämnandet av flaskan. Ivo finner det även anmärkningsvärt att kliniken i samband sin utredning av ärendet anger att detta kan ha skett vid andra tillfällen utan att det har rapporterats.

Vid det aktuella tillfället var endast en av de fyra flaskorna som förvarades i kylskåpet märkt med namn, personnummer, datum och klockslag för pumpning.

Efter det som inträffat har kliniken tagit fram åtgärder för att förbättra patientsäkerheten i samband med utpumpad bröstmjölk. Ärendet är nu avslutat hos Ivo.

Diarienummer hos Ivo: 8.2-17840/2015-9

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida