förlossningsvård

BB Sophia stänger före sommaren

BB Sophia stänger före sommaren
Återigen blir det många barnmorskor som får byta arbetsplats i Stockholmsvården när BB Sophias platser fördelas på de övriga förlossningsklinikerna. Arkivbild: Mostphotos

Nu är det klart hur många fler förlossningsplatser det blir på de olika sjukhusen i Stockholm när BB Sophia stänger tre månader tidigare än planerat.

En överenskommelse har gjorts mellan ledningen för BB Sophia (Praktikertjänst) och Stockholms läns landsting som innebär att BB Sophia avvecklar sin verksamhet redan den 16 maj.

Länets övriga förlossningsenheter kommer att utöka kapaciteten med cirka 3 000.

  • Södersjukhuset: 900
  • Danderyds sjukhus och BB Stockholm: 650
  • Södertälje sjukhus: 425
  • Karolinska Solna: 150
  • Karolinska Huddinge: 800

BB Sophia hade 3 200 förlossningar under hela 2015 och landstingsledningen gör bedömningen att den här fördelningen innebär att förlossningsklinikerna kommer att kunna möta behoven under 2016.

– Jag är nöjd med att vi kan utöka kapaciteten på övriga förlossningsenheter redan före sommaren. Det är bra både för de kvinnor som ska föda och för medarbetarna. Förändringen har kunnat ske tack vare ett bra samarbete med BB Sophia och med övriga förlossningsenheter, säger Barbro Naroskyin, hälso- och sjukvårdsdirektör i ett pressmeddelande.

I utökningen på Södertälje sjukhus ingår även övertagandet av den verksamhet som Södra BB hittills har bedrivit vid Södersjukhuset.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida