Förlossningsvården i Stockholm

Personalen på BB Sophia visste inte hur illa det var

Personalen på BB Sophia visste inte hur illa det var
Trots att avtalet med Stockholms läns landsting ska sägas upp hoppas barnmorskan och grundaren Gudrun Abascal att BB Sophia ska leva vidare. Foto: Pernille Tofte

Men enligt barnmorskan Gudrun Abascal som var med och grundade förlossningskliniken finns det ännu hopp om att verksamheten ska leva vidare.

5 februari 2016

I går eftermiddag meddelades personalen på BB Sophia i Stockholm att vårdavtalet med Stockholms läns landsting ska sägas upp. Risken för att förlossningskliniken läggs ner i samband med att avtalet löper ut om sex månader är alltså stor.

I dag arbetar cirka 250 personer på BB Sophia: barnmorskor, neonatalsjuksköterskor  undersköterskor och läkare. För dem slog beskedet ner som en bomb.

Förvirringen är stor

– Inom personalgruppen har ekonomin diskuterats en längre tid. Alla visste att det behövde sparas. Men att det var så här allvarligt och dramatiskt visste ingen förrän beskedet från Praktikertjänst kom i går. Vi är alla chockade och har svårt att samla tankarna. Förvirringen är stor.

Det säger Gudrun Abascal som tillsammans med förlossningsläkaren Harald Almström  öppnade kliniken i mars 2014.

Gudrun Abascal har arbetat som barnmorska drygt 45 år, både i Sverige och utomlands. Med BB Sophia såg hon en chans att få förverkliga sina idéer om hur man skapar en förlossningsvård som föräldrarna känner sig trygga med och där de känner att verksamheten är till enbart för dem och barnen och ingenting annat.

Det tycker hon också att man lyckats med. Hon berättar hur konstigt det känns att bara för några dagar sedan ha stått på en förlossningskonferens och tagit emot applåder för klinikens sätt att jobba och strax efter få veta att dess existens är allvarligt hotad.

Inte gett upp hoppet

– Men allting kan hända. Ingen har sagt att det är hundra procent säkert att vi ska lägga ner. Diskussionerna med landstinget fortsätter och självklart hoppas vi på att hitta en lösning som gör att vi kan fortsätta. Och oavsett hur det går så är jag oerhört stolt över det vi har åstadkommit. Vi har visat hur bra förlossningsvård kan bedrivas, säger Gudrun Abascal.

Verksamheten beräknas klara cirka 4 000 förlossningar per år. Dit har man inte lyckats nå. Första året utfördes nära 2 600 förlossningar, i fjol cirka 3 200. Sedan kliniken öppnade har den gått med cirka 180 miljoner kronor i förlust (inklusive startkostnaderna), vilket är mycket med tanke på den totala omsättningen på cirka 320 miljoner kronor under de två första åren.

Ändå har Gudrun Abascal svårt att tänka sig en total nedläggning av verksamheten.

– Jag ger inte upp hoppet om att vi tillsammans med landstinget ändå ska hitta en lösning på det här. Rent känslomässigt kan jag inte ta in bilden av att vi kanske om ett halvår inte längre finns kvar.

Facken informerade

Under dagen har de fackliga organisationerna informerats.

– Det här är naturligtvis tufft och omskakande för personalen. Alla har ju trott på den här verksamheten, säger Åsa Hemlin som är förtroendevald för Vårdförbundet inom Praktikertjänst.

Beslutet att säga upp vårdavtalet med landstinget ska ha tagits i tisdags. I går informerades personalen och någon gång under nästa vecka väntas ledningen skriftligen förverkliga uppsägningen. Därefter har Praktikertjänst och BB Sophia sex månader på sig innan avtalet löper ut.

– Det vi frågar oss är naturligtvis hur de ekonomiska kalkylerna kan ha slagit så fel. Men de som sitter i koncernledningen är självkritiska, vilket är viktigt för andra verksamheter inom Praktikertjänst, men också för framtida affärer, säger Åsa Hemlin.

Inga varsel har lagts och ingen har blivit uppsagd.

– Så för Vårdförbundets del handlar det nu framför allt om att noga följa vad som händer, finnas till för medlemmarna och bistå med våra kunskaper om avtal och medarbetarnas rättigheter. Oavsett vilka beslut som fattas framöver är det viktigt att de är välgrundade.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida