Betald barnmorska född i Göteborg

Betald barnmorska född i Göteborg
Bristen på barnmorskor gör att Västra Götaland nu erbjuder betald barnmorskeutbildning. Hur många platser det blir är ännu oklart. Arkivbild: Mostphotos

Västra Götaland inför betald utbildning för barnmorskor nästa år. Det är första gången det sker. UPPDATERAD 13.25

26 augusti 2015

I dag beslutades vilka specialistutbildningar för sjuksköterskor som regionen tänker bekosta nästa år. Det blev som väntat de fem specialiteter som man redan satsat på, nämligen hälso- och sjukvård för barn- och ungdom, psykiatrisk vård, distriktssköterska, medicinsk vård och vård av äldre.

De sjuksköterskor som inom ramen för en så kallad utbildningsanställning läser någon av dessa utbildningar på halvfart får den betald.

Även barnmorska inkluderas

Men det som inte var lika väntat var att regionen även kommer införa en betald utbildning till barnmorska. Beslutet är en skräll både för att barnmorska inte är någon specialistutbildning i formell mening, och för att det är första gången den professionen inkluderas.

– Bristen på barnmorskor är stor i Västra Götaland. För 2016 kommer därför också barnmorskeutbildningen ingå i satsningen trots att det inte är en specialistutbildning, säger Gunilla Levén (M) ordförande i regionens personalutskott, i ett pressmeddelande.

Den betalda barnmorskeutbildningen sker på heltid i tre terminer.

Platserna ska fördelas

Sammanlagt satsar regionen 60 miljoner kronor på betald specialistutbildning, däremot är det ännu oklart hur många platser det blir. Det beror på att specialistutbildningarna ges på halvfart samtidigt som man jobbar halvtid, men barnmorskeutbildningen ges på heltid. Hur långt pengarna räcker beror på hur platserna fördelas, vilket inte heller är klart ännu.

Hälften av platserna ska fördelas enligt personalutskottets prioriteringar och den andra hälften kommer respektive förvaltning och sjukhus få inflytande över. Den närmsta tiden ska de inkomma med sina önskemål. 

Din chef vet mer

Vårdfokus har fått frågor om hur man ansöker till utbildningarna. Eftersom det rör sig om så kallade utbildningsanställningar, vilket innebär att det sker inom ramen för din anställning, så kan den som är intresserad höra med sin närmsta chef. 

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida