Återträff

De efterlyser sina kurskamrater från 1997

De efterlyser sina kurskamrater från 1997
Catharina Nordenson och Lena Rosén lärde känna varandra på barnmorskeutbildningen. 25 år senare blev de kollegor på specialistmödravården på Danderyds sjukhus. Foto: Privat.

För ett kvarts sekel sedan tog Lena Rosén och Catharina Nordenson barnmorskeexamen i Stockholm. Nu vill de återse sina gamla kursare på ett 25-årsjubileum i vår.

Vad har ni för planer?

– Vi vill samla vår gamla kurs, BMHK-95, från Jägargatan i Stockholm på en återträff på Barnmorskans dag den 5 maj i år. Troligtvis träffas vi ute på någon lokal på stan, det beror lite på hur situationen ser ut då, säger Lena Rosén som i dag arbetar på specialistmödravården på Danderyds sjukhus tillsammans med sin kurskamrat från barnmorskeutbildningen Catharina Nordenson.

Vad betyder en återträff för er?

– Det skulle vara så roligt att träffa så många som möjligt och höra var de tagit vägen. Var jobbar de och hur har de det? Vi har själva kontakt med några stycken, men inte alls alla. Vi hoppas att få tag på dem via sociala medier och andra kanaler.

Ni tog examen 1997 på Årstavikens sjuksköterskeskola, även kallad Jägargatan. Hur såg arbetsmarknaden i Stockholm ut för barnmorskor då?

– Det var mycket svårare att få jobb. Förlossningen på Nacka sjukhus och Löwenströmska hade precis lagt ner och det var flera av oss som fick gå tillbaka till sina sjuksköterskejobb. Jag hade tjänst på akuten på Södersjukhuset och fick ett vik på gynmottagningen direkt efter avslutad kurs. Tre månader senare fick jag tjänst på BB på Danderyd med rotation till förlossningen, på så vis hade jag tur, berättar Lena Rosén.

Hur har yrket förändrats under de här 25 åren?

– Det är stor skillnad. Allt fler kan få barn idag, vilket ställer högre krav på barnmorskans kompetens. Vården är mer specialiserad för att kunna hjälpa kvinnor till exempel med diabetes eller övervikt. Det är positivt att det går så bra för dem.

– Samtidigt har omhändertagandet av den friska barnaföderskan rustats ner. Det är kortare vårdtider på BB och de barnmorskeledda amningsmottagningarna har lagt ner och sköts nu av barnhälsovården, Det är synd eftersom mycket kunskap går förlorad där, säger Catharina Nordenson.

Gick du i BMHK-95 och vill vara med på återträffen? Mejla lena.rosen@regionstockholm.se

Barnmorskeklass Jägargatan 1997
Avgångsklassen från Årstavikens barnmorskeutbildning, januari 1997. Catharina Nordensons sitter som nummer två från vänster på nedre raden och Lena Rosén som nummer två från höger, nedre raden. Foto: Privat.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida