Engelska barnmorskestudenter cyklade för att bli 5 000 fler

Engelska barnmorskestudenter cyklade för att bli 5 000 fler
Engelska barnmorskestudenter cyklade till parlamentet för att stödja sin barnmorskeorganisations krav på 5 000 fler barnmorskor i England. Längst fram RCMs ordförande professor Lesley Page tillsammans med barnmorskestudenten Rebecca Ashley som organiserade cykeldemonstrationen. Foto: Royal college of midwifes.

Inspirerade av tv-serien Barnmorskan i East End cyklade engelska barnmorskestudenter iförda barnmorskekläder från 50-talet genom centrala London till parlamentet. Allt för att stödja barnmorskeorganisationens krav på 5 000 fler barnmorskor.

Bristen på barnmorskor i England är akut. Den påverkar varje hörn av den engelska delen av Storbritannien, enligt barnmorskeorganisationen Royal college of midwifes, RCM.

Organisationen kräver snabba insatser av regeringen och driver just nu en kampanj för motsvarande 5 000 fler heltidstjänster för barnmorskor. Allmänheten uppmanas att skriva på en namnlista på regeringens hemsida. Namninsamlingen har raskt blivit en av de populäraste på regeringens hemsida och om 100 000 skriver på kan det resultera i debatt och omröstning i underhuset, House of Commons.

År 2010 föddes det fler barn i England än det gjort någon gång sedan 1972 och inte sedan 1946 har andelen 30 år eller äldre bland de födande kvinnorna varit lika stor. Trots att antalet förlossningar har ökat med 22 procent de senaste tio åren har antalet barnmorskor bara stigit med 16 procent. Enligt RCM behövs det 5 000 fler barnmorskor för att kunna leverera den högkvalitativa mödravård som regeringen önskar för mödrar och deras bebisar.

Kampanjen startade den 10 juli och avslutas på onsdag, den 22 augusti. Hittills har 68 626 personer skrivit på.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida