Europarådet: Sjukhus får vägra utföra aborter

Europarådet: Sjukhus får vägra utföra aborter
Den som arbetar i vården och är emot aborter kan inte fullt ut ge kvinnor den vård de har rätt till, säger Ingrid Frisk, Vårdförbundets vice ordförande.

Europarådet har sagt ja till en resolution som ger vårdpersonal rätt att vägra delta i abortverksamhet. Det gäller även hela sjukhus. Vårdförbundets Ingrid Frisk är bestört över beslutet.

Så här står det i resolutionen:

”Ingen person, sjukhus eller institution ska kunna tvingas, hållas ansvarig eller diskrimineras på något sätt för att man vägrar utföra, underlätta, assistera eller utföra abort”.

Vårdförbundets vice ordförande Ingrid Frisk, som också är barnmorska, är mycket kritisk till att Europarådet ger grönt ljus åt abortmotståndare inom vården.

– Jag blir väldigt upprörd! Detta är inte att tjäna kvinnan som vi ju är till för, säger hon.

Vårdpersonal ska inte få välja bort vissa patienter och behandlingar, menar Ingrid Frisk.

– Den som arbetar i vården och är emot aborter kan inte fullt ut ge kvinnor den vård de har rätt till.  Aborterna kommer inte att försvinna i och med det här beslutet, i stället kommer de osäkra aborterna att öka. Det här är helt förskräckligt, vart är vi på väg?

Kvinnors hälsa på spel

Riksförbundet för sexuell upplysning, RFSU, är också kritiskt. RFSU anser att resolutionen undergräver kvinnors rätt att göra säkra aborter även i länder där det är lagligt.

– Kvinnors rätt till liv och hälsa sätts på spel när vårdpersonal vägrar dem nödvändig vård med hänvisning till sitt samvete, säger generalsekreteraren Åsa Regnér.

Fler osäkra aborter

Europarådets beslut är en seger för abortmotståndarna. I underlaget till beslutet fanns ett förslag om att bara enskilda individer skulle slippa utföra aborter. Men nu kan alltså en hel vårdinrättning säga nej.

Ja till livets generalsekreterare Johan Lundell säger i tidningen Dagen att beslutet innebär att svenskt utbildningsväsende och sjukvård nu måste garantera Sveriges vårdpersonal samvetsfrihet. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida