sexuell och reproduktiv hälsa

Felaktiga fakta i ny bok för unga flickor

Felaktiga fakta i ny bok för unga flickor
Boken som ges ut av Pagina förlag har blivit mycket omdiskuterad. Foto: Pagina förlag.

Den nya boken "Tjejguiden" som riktar sig till flickor i åldern 9-12 år sprider myter om mödomshinna och felaktiga fakta. Efter kritik från barnmorskor och sexualupplysare backar förlaget.

– Det är oförsvarligt att presentera sån här felaktig information år 2018, säger sexualupplysaren Suzann Larsdotter, till tidningen Ottar.

Den omdiskuterade boken från Pagina förlag heter ”Tjejguiden – 50 råd som hjälper dig att älska dig själv och din nya kropp”. Boken beskrivs av förlaget som en »allvetande storasyster« med tips och råd om kroppens förändringar under puberteten.

Föråldrat ord

Men det har kommit starka och upprörda reaktioner på bokens avsnitt om slidkransen, som felaktigt benämns med det föråldrade ordet ”mödomshinna”, skriver tidningen Ottar.

– Det handlar inte bara om ett enda faktafel, det är massor av fel bara i den här korta texten, säger Suzann Larsdotter, sexolog och sexualupplysare på RFSU.

Det beskrivs bland annat att mödomshinnan är ett ”supertunt membran som skyddar ingången till slidan”. Suzann Larsdotter som anser att formuleringarna är missvisande.

– Att använda ord som ”membran” och ”skydda” ger intrycket av att det är ett täckande lock, vilket det inte är. Ordet ”mödomshinna” används heller inte längre i modern sexualupplysning, det har vi ersatt med ”slidkrans”, säger hon till Ottar.

Barnmorska kritisk

I boken finns även uppgift om att membranet kan gå sönder när man springer och rör på sig. Det är inte sant, säger Monica Christianson, barnmorska och docent i sexuell och reproduktiv hälsa vid Umeå universitet, till Svenska Dagbladet.

– Att det sprids felaktig info om att något kan gå sönder i flickors underliv riskerar att bidra till att flickor blir passiva och inte vågar sporta, springa, hoppa, dyka, etc – trots att vi vet att fysisk aktivitet är bra för alla människor, säger hon till SvD.

Monica Christianson har bland annat faktagranskat texten ”Det finns ingen mödomshinna” på sajten umo.se.

Amerikansk faktagranskning

Förlaget Pagina beklagar felen och hänvisar till att det skett en direktöversättning från engelska och att man förlitat sig på den amerikanska faktagranskning som gjorts av boken.

Efter den omfattande kritiken har förlaget bestämt att korrigera faktafelen genom att lägga in ett kompletterande insättsblad som dementerar de felaktiga uppgifterna. Man kommer däremot inte att dra tillbaka upplagan, som många krävt på förlagets Facebooksida.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida