Flera fördelar med att avnavla sent

Flera fördelar med att avnavla sent
Att vänta med att klippa navelsträngen gör att barnet får mer blod, mer järn och kan även påverka barnets finmotorik på flera års sikt, visar studien. Arkivbild: Mostphotos

Att låta navelsträngen sitta kvar några minuter extra gör inte bara att den nyfödda får extra blod och järn — på sikt leder det till bättre finmotorik hos barnet, visar en ny studie.

För några år sedan visade barnläkaren och forskaren Ola Andersson att risken för järnbrist är betydligt lägre hos barn som avnavlats tre minuter efter födelsen jämfört med de som avnavlats inom tio sekunder.

Bättre finmotorik

Anledningen är att blodet fortsätter strömma in i barnets blodomlopp och ger barnet ungefär en deciliter extra blod, vilket motsvarar två liter hos en vuxen. I fattiga länder där anemi är ett stort problem bland små barn kan detta ha stor betydelse.

Nu har barnen från studien följts upp vid fyra års ålder för att se om det finns några andra skillnader. Forskarna fann ingen skillnad när det gällde IQ eller allmän utveckling. Däremot kunde man se att barnen som var avnavlade sent hade något bättre finmotorik vid fyra års ålder. Det gällde framför allt pojkarna.

Viktig fråga för barnmorskor

Studierna om avnavling har mötts av stort intresse bland barnmorskor. På Facebook debatteras frågan livligt. ”Hur tokigt är det inte att vi började avnavla mer eller mindre direkt utan att man först gjort ordentliga studier? Minns att vi diskuterade det när vi började med tidig avnavling, men saken avfärdades på min arbetsplats”, skriver en barnmorska.

Andra påpekar att nästa steg är att vänta med avnavling tills moderkakan kommit ut. ”Avnavling efter placenta, och om det fortfarande pulserar i navelsträngen, vilket det ibland gör, vänta tills den är vit, slapp och tömd på blod”, skriver en annan barnmorska i en Facebook-tråd om avnavling.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida