Hälften av barnmorskorna jobbar deltid

Hälften av barnmorskorna jobbar deltid
Barnmorskorna har länge protesterat mot den tuffa arbetssituationen. Foto: TT

Filippa Reinfeldt har väckt ont blod med sitt uttalande om att barnmorskorna i Stockholm jobbar mycket deltid. Nu har Vårdfokus fått siffrorna som hon lutar sig mot.

Personalkrisen i Stockholm beror på att barnmorskorna jobbar mer deltid än andra yrkesgrupper, anser hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M).

Som Vårdfokus rapporterade om tidigare i dag har det orsakat en kritikerstorm eftersom det tolkas som ytterligare sten på bördan. ”Man orkar helt enkelt inte arbeta 100 procent såsom vården ser ut i dag”, skriver Vårdförbundets Åsa Holm på sin blogg.

52 procent jobbar deltid

Vårdfokus har begärt ut de siffror som Filippa Reinfeldt hänvisar till och enligt dem är det mer regel än undantag att jobba deltid.

Över hälften av landstingets barnmorskor i Stockholm, 52 procent, jobbar deltid enligt landstingets egen undersökning som gjordes i maj förra året och som avsåg läget i april 2013.

Som jämförelse är det omkring 14–15 procent av landstingets samtliga yrkesgrupper som jobbar deltid, enligt siffror från 2011 och 2012.

– Barnmorskorna ligger mycket högre, säger Maria Englund, landstingets personaldirektör.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida