Filippa Reinfeldt orsakar Twitterstorm

Filippa Reinfeldt orsakar Twitterstorm
Om barnmorskorna jobbade mer, skulle personalbristen lösas. Hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldts uttalanden har retat upp Stockholms barnmorskor. Arkivbild: Lars Nyman

Det är personalens fel att det är barnmorskebrist i Stockholm. Hälso- och sjukvårdslandstingsrådets uttalande om att många jobbar deltid har väckt starka reaktioner. UPPDATERAD KL 15:10

I mars öppnar privata BB Sophia som har dammsugit Stockholm på barnmorskor. BB Stockholm har förlorat halva personalen och 27 barnmorskor har sagt upp sig från Danderyds sjukhus.

Akut brist på barnmorskor

Som Vårdfokus har rapporterat om tidigare riskerar detta att orsaka en akut brist på barnmorskor i övergångstiden februari–mars innan BB Sophia har kommit upp i full kapacitet, vilket är 4000 förlossningar per år.

Kritikerna menar att landstinget borde ha haft bättre kontroll på behovet av personal, men landstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) slår ifrån sig. Hon tycker att det snarare är barnmorskornas eget fel att Stockholm står inför en akut personalbrist.

– Tyvärr hör barnmorskor till de yrkesgrupper som arbetar mest deltid. Det skulle självklart vara bra om fler valde att gå upp lite i arbetstid, sade hon till tidningen Dagens industri.

Som källa för detta hänvisar hon till landstingets personaldirektör.

Reinfeldt har retat upp många

Filippa Reinfeldts uttalande har väckt starka reaktioner bland såväl barnmorskor, sjuksköterskor som läkare på bland annat Twitter:

”En stor applåd till Filippa Reinfeldt som gör allt för att inte bli omvald”.
”Filippa Reinfeldt löser barnmorskebristen med att barnmorskor ska jobba mer. En bättre lösning vore kanske om Reinfeldt slutade jobba helt?”
”Sällan har en politiker visat sådant förakt för en yrkesgrupp. Filippa Reinfeldt får mig att plocka fram skämskudden.”

På Vårdförbundets blogg ger Åsa Holm, barnmorska och styrelseledamot Vårdförbundets avdelning Örebro, personalens förklaring till deltidsarbetet: ”Man orkar helt enkelt inte arbeta 100 procent såsom vården ser ut i dag.”

Dålig arbetmiljö förklaringen

I dag svarar också tre andra barnmorskor Filippa Reinfeldt. I en debattartikel i Dagens industri skriver de att Filippa Reinfeldt är fel ute. Barnmorskorna arbetar deltid helt enkelt för att orka med.

”Med nuvarande arbetsmiljö på Stockholms förlossningsklinker /…/ tycker vi att Filippa Reinfeldt omgående bör tänka om i sin argumentation. Till syvende och sist handlar det om kompetensen och säkerheten för Stockholms födande kvinnor och våra kommande medborgare.”

Så länge arbetsmiljön är så bristfällig att man inte kan ta rast, inte kan planera sitt arbete och inte får någon rimlig löneutveckling, kan ingen medarbetare arbeta heltid och samtidigt ta sitt professionella ansvar, står det i barnmorskornas debattartikel. Och så länge arbetsgivaren inte prioriterar arbetsmiljön tillräckligt mycket, går det inte att kräva att personalen ska välja att gå upp i arbetstid.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida