Mödravård

Högt folat hos gravida kan öka risken för autism

Högt folat hos gravida kan öka risken för autism
Folat finns naturligt i mat. Folsyra är ett konstgjort framställt folat som används vid berikning och i kosttillskott. Foto: Colourbox

Samtidigt som för lågt folat under graviditeten kan ge fosterskador kan för mycket vara skadligt, visar en ny studie.

I dag rekommenderas kvinnor som är gravida, eller önskar bli det, att ta folsyra som kosttillskott för att bland annat minska risken för ryggmärgsbråck hos barnet. Folsyra är den syntetiska varianten av ett B-vitamin.

Men nu visar amerikansk forskning att barn till kvinnor som hade väldigt höga nivåer av folat i blodet hade dubbelt så hög risk att utveckla autism. Med väldigt höga nivåer avses här mer än fyra gånger över normalvärdet direkt efter förlossningen.

Även för mycket vitamin B12 i blodet ökade risken för att barnet skulle få en diagnos inom autismspektrumet upp till tre gånger. Om både folat och B12 var extremt förhöjt hos modern var risken 17,6 gånger högre än hos de med normalvärden.

Oklart orsakssamband

Forskare vid Johns Hopkins universitetet i USA har analyserat data från 1 391 mödrar och barn. Folatnivåerna mättes under ett till tre dygn efter förlossningen och deltagarna följdes sedan under flera år.

Det är fortfarande oklart varför vissa kvinnorna hade så höga folatnivåer. En majoritet av mammorna uppgav att de tagit multivitamintillskott som inkluderat folsyra och B12 under graviditeten. En möjlighet är att de kan ha tagit för många tabletter eller ätit för mycket folsyreberikad kost. Forskarna utesluter inte heller att vissa kvinnor kan vara mer pre-disponerade att absorbera högre doser folat eller bryta ner det långsammare.

Författarna påpekar att tidigare studier har visat att överkonsumtion av vitamintillskott sällan är skadligt, då kroppen ha en förmåga att göra sig av med överskottet, men att det kanske inte stämmer för folsyra och B12.

– Mer forskning behövs för att bestämma hur mycket folsyra en kvinna ska konsumera under graviditeten så att hon får optimala folatvärden för sitt barns hälsa, säger Daniele Fallin som är en av forskarna bakom studien.

Forskningen presenteras den här veckan vid en internationell konferens om autism i Baltimore.

 

Folsyra och folat

  • Folat och folsyra är olika former av samma B-vitamin.
  • Folat är nödvändigt för cellernas ämnesomsättning och för bildningen av röda blodkroppar. Brist på folat ger anemi, alltså blodbrist.
  • Gravida rekommenderas att ta tabletter med 400 mikrogram folsyra varje dag fram till tolfte graviditetsveckan, för att minska risken för ryggmärgsbråck hos fostret. Efter vecka 12 har folsyra ingen effekt mot ryggmärgsbråck. Däremot är det viktigt att fortsätta äta mat som är rik på folat/folsyra under hela graviditeten. Det behövs för fostrets utveckling och mammans blodbildning.

Fakta: Livsmedelsverket

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida