Barnmorskekongress

ICM: Fler barnmorskor gör skillnad

ICM: Fler barnmorskor gör skillnad
Den svenska flaggan bars fram av barnmorskan och forskaren Susanne Åhlund. Foton: Sanna Björkman

Nu har den internationella kongressen för barnmorskor, 31st ICM Triennal Congress, startat i Toronto. På plats i Kanada finns närmare 4 000 barnmorskor, varav ett femtiotal från Sverige. Vårdfokus reporter Sanna Björkman är på plats.

Med pampiga tal, inuitisk strupsång och flaggceremoni invigdes den 31a världskongressen för barnmorskor under söndagen.

Egentligen smygstartade konferensen redan under lördagen med den traditionella ”March for midwifes” när ett flera hundra meter långt tåg av barnmorskor marscherade genom Torontos gator. Budskapet ” More midwifes, more midwifes” skanderades till tonerna av sambamusik och mottogs med glada hejarop från allmänheten.

Kongressen startade med den traditionella ”March for midwifes”, ett flera hundra meter långt tåg av barnmorskor marscherade genom Torontos gator.

Rekordstort program

Under fyra dagar kommer barnmorskor från över 100 länder att kunna ta del av ett omfattande vetenskapligt program som i år slår rekord i både antal muntliga presentationer som posters, 700 respektive 500. Ett femtontal av föredragen hålls av svenska barnmorskor och tolv svenska postrar finns representerade i posterutställningen.

Temat för årets konferens är ”Midwifes making diffence in the world”- barnmorskor gör skillnad och det belyses med fokus på ledarskap, partnerskap, professionalism och stöd till kvinnor och flickor. Det blir paneldiskussioner, föredrag och workshops med allt från amning och aborter till perinealskydd och planering av vården.

Ny ordförande

Barnmorskeförbundets ordförande Mia Ahlberg har varit på plats i Toronto sedan förra veckan för att delta i det förberedande beslutsmötet med internationella barnmorskeorganisationen ICM. Där sätts agendan för organisationen fortsatta arbete de närmaste åren. Bland annat antogs en ny gemensam kompetensbeskrivning för barnmorskan som understryker barnmorskans självständiga roll i det normala födandet. En ny styrelseordförande valdes, den holländska barnmorskan Franka Cadee.

.

– Det är vi mycket glada över. Hon är en stark, professionell och rolig kvinna som delar samma vision som vi i Sverige. Hon jobbar mycket för humanisering och för att kvinnans röst måste väga tungt. Det ligger precis i linje med hur vi vill jobba i Sverige, att lyssna mer på kvinnan, säger Mia Ahlberg.

Som ny representant för de nordiska länderna i ICM´s styrelse valdes norskan Trude Thommesen och svenska Ingela Wiklund fortsätter som kassör i organisationen.
Mia Ahlberg ser fram emot givande och roliga dagar.

 

Gemensamma projekt

Även om schemat fram till torsdag i princip är fullspäckat finns det utrymme för det kanske viktigaste av allt- mötet med de andra kollegerna.

– Det betyder jättemycket. Vi ser hur vi jobbar med samma sak fast på olika sätt och kan lära av varandra. Det finns massor av tillfällen att skapa så kallad twinning, att hjälpa varandra med olika projekt. Vid förra konferensen i Prag blev vi till exempel kontaktade av den rumänska barnmorskeorganisationen som ville veta mer om hur vi arbetar. Det har mynnat ut i ett projekt där vi bland annat hjälper dem med sin kompetensbeskrivning, berättar hon.

Vårdfokus reporter Sanna Björkman rapporterar från ICM-kongressen.

Om det blir något liknande projekt för svenska Barnmorskeförbundet i år återstår att se, konferensen har precis börjat.

Följ kongressen på Vårdfokus.se där vår reporter Sanna Björkman lämnar dagliga rapporter.

31st ICM Triennal Congress

  • Arrangeras vart tredje år av Internationella barnmorskeorganisationen ICM, International Confederation of Midwives. 
  • ICM samlar 131 barnmorskeorganisationer från 113 länder.
  • I år är temat "Midwifes making diffence in the world"- barnmorskor gör skillnad i världen. Det belyses med fokus på ledarskap, partnerskap, professionalism och stöd till kvinnor och flickor.
  • Nästa kongress  år 2020 kommer att anordnas på Bali, Indonesien.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida