ICM Prag. Hon vill stärka barnmorskornas ställning i USA

ICM Prag. Hon vill stärka barnmorskornas ställning i USA
I New York var Melissa en självständig barnmorska, i San Diego har hon blivit en läkarassistent. Foto: Elisabet Forslind

Barnmorskan Melissa Grear Mann från Kalifornien tycker att hon fungerar mest som en assistent till läkarna.

– Jag jobbar i ett läkardrivet företag där förlossningsvården är medikaliserad och 40 procent av barnen föds med kejsarsnitt. Vi barnmorskor fungerar som assistenter till läkarna. Vi får inget utrymme, säger barnmorskan Melissa Grear Mann från San Diego, Kalifornien.

Tillsammans

Det är sex år sedan hon flyttade till den amerikanska västkusten. Förut arbetade hon på ett sjukhus i New York.

– Det var en helt annan sak. Där arbetade vi barnmorskor tillsammans med läkarna och vi var självständiga, det var till exempel vi som lade sugklockor. Kejsarsnittsfrekvensen låg på 14 procent.

Hon har försökt införa barnmorskekompetens, omvårdnad och rutiner på sin arbetsplats som skulle stödja ett mer naturligt födande men har hittills inte fått gehör.

Långt efter

– Läkarna förstår inte att omvårdnad kan vara något att satsa på, det är bara pengarna som räknas. När jag föreslår något nytt eller annorlunda, till exempel mer mor- och barnvänliga rutiner, tycker de att jag är för abrupt och viftar bort mig som tokig. Jag måste lära mig att bli mer diplomatisk.

Därför hastar Melissa Grear Mann förväntansfull i väg till en kanadensisk presentation på kongressen om barnmorskor som ombud för social förändring.

– Det är så sorgligt, vi har sådana resurser i USA och skulle kunna vara ledande på förlossningsvård men vi ligger långt efter Europa. Bara elva procent av kvinnorna hos oss föder med stöd av en barnmorska.

ICM Prag

  • ICM, International confederation of midwifes, håller sin 30:e världskongress i Prag, Tjeckien, den 1-5 juni.
  • Kongressen samlar över 3 800 barnmorskor från 126 länder.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida