Inga vetenskapliga bevis för att det är bra att äta moderkakan

Inga vetenskapliga bevis för att det är bra att äta moderkakan
Den amerikanska TV-profilen Kourtney Kardashian är en av flera Hollywoodstjärnor som berättat om vilka personliga fördelar hon ser med att äta sin placenta sedan hon fött barn. Men något stöd i vetenskapen har de inte. Arkivbild: TT

Hollywood-trenden får inget stöd i forskningen.

På senare tid har kändisar, som till exempel den amerikanska TV-profilen och modedesignern Kourtney Kardashian, bloggat om fördelarna med att äta den egna moderkakan sedan de fött barn. Det sägs hjälpa mot allt från depression till brist på bröstmjölk.

Torkad och inkapslad

Och trenden sprider sig, även i Sverige finns de som specialiserat sig på att ta hand om moderkakan, torka den och mala ner den till ett pulver som kapslas in så att den nyblivna mamman sen ska kunna ta några kapslar om dagen.

Men nu har forskare vid Northwestern universitetet i USA tittat på de vetenskapliga studier som faktiskt finns. De hittade ett tiotal studier och efter att ha granskat dem drogs slutsatsen att fördelarna med att äta moderkakan nog bygger mer på myter än på fakta.

Vet inte om det är riskfritt

Varken rå, tillagad eller inkapslad moderkaka tycks ha några effekter när det gäller depression eller minskad smärta efter förlossningen. Det ger inte heller ökad energi och har ingen effekt på mjölktillgången. Inte heller förbättrar det järnupptaget eller ökar bindningen till barnet. Allt enligt de studier som gjorts på människor och djur.

Mer oroande, enligt forskarna, är att det inte finns någon forskning som visar att det är riskfritt att äta moderkakan. Den fungerar trots allt som ett filter som tar upp och skyddar fostret mot gifter och föroreningar.

Mer forskning om detta behövs, säger Crystal Clark, biträdande professor i psykiatri och huvudförfattare till studien. I ett pressmeddelande på universitetets hemsida säger hon också att hon blev förvånad när hon upptäckte hur vanligt fenomenet att äta moderkakan är.

Studien har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Archives of Women’s Mental Health.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida