Kvinnohälsa

Inskränkningar i abortvården oroar

Inskränkningar i abortvården oroar
Som läkare inom abortvård i Österrike har Christian Fiala tagit emot flera dödshot. Foto: Sanna Björkman

Krav på flera ultraljud och dubbla läkarbesök är några exempel på hur abortvården begränsas i Europa. Det pågår ett krig mot kvinnor som jag inte kan acceptera, sa läkaren Christian Fiala när han talade på en temadag om abort och stigma.

Varje morgon när den österrikiska läkaren Christian Fiala kommer till jobbet på den gynekologiska mottagningen i Wien möts han av en man med en röd bibel. I handen håller mannen också ett 12-veckors foster i plast som han visar upp för alla kvinnliga patienter som passerar genom porten samtidigt som han försöker övertala dem att avstå från abort.

Hot mot vårdpersonal

Det är knäpptyst i den stora salen i ABF-huset i Stockholm när Christian Fiala berättar om abortmotståndets olika manifestationer i Europa. Det är temadag om abort som Barnmorskeförbundet och SFOGs arrangerar och i publiken sitter mer än ett hundratal barnmorskor, gynekologer och obstretiker.

Christian Fiala visar skärmdumpar från katolska hemsidor där han och andra läkare i Europa hängs ut som barnamördare. På bilderna syns bland andra svenska gynekologen Kristina Gemzell Danielsson som också var en av talarna på temadagen.

Med abortstatistik och fallbeskrivningar om kvinnor som fått sätta livet till i illegala aborter visar Christian Fiala hur begränsad aborträtten är på många håll i Europa. I Italien till exempel vägrar fortfarande 70 procent av alla läkare att utföra abort över huvud taget, 90 procent av dem vägrar göra det i andra trimestern. När vården inte kan erbjuda abortvård tvingas kvinnor åka som abortturister kors och tvärs över landgränserna.

Gäller även Sverige

Men motståndet finns även på närmare håll påpekade ordföranden för RFSU Hans Linde. Här i Sverige vill landets tredje största parti, Sverigedemokraterna, införa begränsningar i abortvården. I partiprogrammet står det att de vill minska antalet aborter, bland annat genom att låta Socialstyrelsen fatta beslut om alla aborter efter graviditetsvecka 12.

Hans Linde talade om det oroande sambandet mellan mödradödlighet och tillgången till abortvård. I USA har mödradödligheten ökat med 27 procent under de senaste 17 åren samtidigt som allt fler begränsningar i abortvården genomförts i landet. Under åren 2011-2014 infördes 231 olika begränsningar i abortvården i USA. Det kan handla om striktare kriterier för vilka kliniker som får utföra aborter eller hårdare krav på kvinnor som söker för abort.

­- Vi ser allt mer hur abortmotståndet byter skepnad och riktar in sig på inskränkningar i aborträtten, men syftet är detsamma, sa Hans Linde.

Ökad tillgänglighet viktigt

Trots hot och påtryckningar rustar sig nu vårdpersonal för att kämpa för kvinnors rätt till abort. Dess främsta vapen är att göra vården mer tillgänglig för kvinnor oavsett var de befinner sig i världen.

Kristina Gemzell Danielsson talade om vikten av nya och enklare behandlingsmetoder. Med urinprov istället för blodprov kan kvinnan själv kontrollera hemma att graviditeten är avslutad och därmed slippa ett extra återbesök. Metoden, som kontrollerar hormonet HcG, kallas Check Top och används redan i Sverige. Även internet öppnar stora möjligheter för information om abort och tillgång till behandling.

Trots dödshot per mail och att Christian Fiala får står ut med mannen utanför porten vägrar han ge upp.

– Det pågår ett krig mot kvinnor som jag inte kan acceptera. Jag har sett kvinnor dö av illegala aborter i Afrika och Asien och det är en hemsk syn. Kvinnorna får inte vård för att landets lagar säger att graviditeten inte kan avbrytas så länge fostrets hjärta slår. I stället står läkarna med armarna bakom ryggen samtidigt som kvinnans liv sakta försvinner. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida