It i vården

Journalstrul inom förlossningsvården i Stockholm

Journalstrul inom förlossningsvården i Stockholm
Journalsystemet Obstretrix används av samtliga sex förlossningskliniker och inom mödravården i Stockholms läns landsting. Arkivbild: Mostphotos

Journalsystemet Obstretrix drabbades av stora störningar och låg tidvis helt nere under helgen.Förlossningspersonalen fick gå över till reservrutiner med läskopia, papper och penna i väntan på en lösning.

Det började krångla i journalsystemet Obstretrix redan under lördagsförmiddagen. Personalen hade till en början svårt att logga in i journalerna för att läsa anteckningar. Senare under kvällen tilltog problemen och systemet låg helt nere natt till söndag och måndag.

Det har inneburit att personalen inte haft tillgång till uppgifter om hur kvinnan haft det under graviditeten eller om någon speciell behandling ska ges under förlossningen.

Nu på måndagsförmiddagen blev en läskopia av journalen tillgänglig, men personalen fick skriva in och dokumentera allt för hand. Enligt chefsläkare Johan Bratt på Hälso-och sjukvårdsförvaltningen har it-tekniker identifierat felet och det åtgärdades strax efter klockan 12. 

– Det är naturligtvis olyckligt för medarbetarna eftersom det innebär merarbete. Men jag har inte fått några rapporter om några allvarliga medicinska händelser på grund av detta.  

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida