Sexuell hälsa

Mansmottagning får vara kvar

Mansmottagning får vara kvar
Kerstin Lind och Kerstin Karlqvist Falk vid kondomskåpet på mottagningen för unga män som fyllt ett stort behov och blir reguljär verksamhet i Uppsala. Foto: Uppsala läns landsting

Försöket med en mottagning speciellt för unga män i Uppsala län, blir permanent. Det beslutade vårdstyrelsen i går. Dessutom får den nästan fördubblade resurser.

Mansmottagningen vid Flogsta vårdcentral i Uppsala startade 2015. Den vänder sig till unga män på 20-29 år, som blivit för gamla för ungdomsmottagningen. Det är den första i sitt slag som drivs inom primärvården.

Kerstin Lind och Kerstin Karlqvist Falk är barnmorskorna som driver mottagningen.

– Vi är lite tagna i dag, och jätteglada för att det nu finns en ny arena för den här gruppen, det är konstigt att det inte fanns det tidigare. Vi har ett primärvårdsperspektiv och mottagningen är lättillgänglig, säger Kerstin Lind till Vårdfokus.

Mottagningen har blivit populär. I stället för beräknade 450 besökare under projektåret, slutade det på 600. Och fler blir det, ju mer känd mottagningen blir, enligt Kerstin Lind.

Därför fördubblas tiden som barnmorskorna kommer att få ägna sig åt mansmottagningen 2017. Istället för 25 procent får de 50 procent var. Det betyder att mottagningen håller öppet minst två och en halv dag i veckan. Tiden för läkare och kurator på mansmottagningen blir också nästan fördubblad.

Många frågor

De unga männen som kommer har alla möjliga frågor om hälsa och sexuell hälsa.

 – Häromdagen satt jag med två killar, den ena hade trång förhud och hade aldrig vågat ha sex. Han hade haft mycket konstiga tankar och ingenstans att vända sig men nu kommer han att få hjälp, vi har ju ett nätverk dit vi kan remittera våra patienter, säger Kerstin Lind.

Snabba utlösningar är ett annat problem som ofta kommer upp, säger hon.  Alkohol, droger och våld är ämnen som barnmorskorna diskuterar med männen, precis som de gör med kvinnorna på barnmorskemottagningen.

Jämlikhet är det främsta argumentet för att verksamheten permanentades.

– Unga kvinnor kan idag vända sig till barnmorskemottagningar med sina frågor om sexuell hälsa, reproduktion och preventivmedel, men det har inte funnits någonstans dit unga män har kunnat vända sig med sina frågor. Vi vill ha en jämlik hälso- och sjukvård, för både kvinnor och män, säger Malena Ranch (MP), ordförande i vårdstyrelsen i Landstinget Uppsala län.

Tidigare i år gjorde Vårdfokus besök på mottagningen, se relaterad artikel.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida