Mammans diet under graviditeten kan ge fetma hos barnet

Mammans diet under graviditeten kan ge fetma hos barnet
Blivande mammor som äter mycket socker och kolhydratrik mat ökar risken för att deras barn senare utvecklar fetma. Arkivbild: Colourbox

Om en blivande mamma äter för mycket kolhydrater föds barnet med en ökad risk att senare i livet utveckla fetma. Det visar en ny studie som nästa vecka publiceras i tidskriften Diabetes.

21 april 2011

– Resultaten visar att vi bör fokusera på moderns diet och barnets utveckling under fostertiden för att förebygga barnfetma.

Det säger professor Keith Godfrey vid Southampton universitetet i en intervju på universitetets hemsida. Han har lett studien.

Mammans diet skapade så kallade epigenetiska (se faktaruta) förändringar i arvsanlagen som ökade risken för att barnet utvecklade fetma under uppväxten.

Den diet som kunde kopplas till epigenetiska förändringar hos barnet var mat som innehöll mycket socker och andra kolhydrater. Barn som hade den förändringen hade större risk att utveckla fetma när de följdes upp vid sex och nio års ålder.

Effekten var oberoende av mammans egen vikt eller barnets vikt vid födseln.

Studien publiceras den 26 april i den vetenskapliga tidskriften Diabetes.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida