Graviditet

Mammans sovställning påverkar fostret

Mammans sovställning påverkar fostret
På sidan blir barnet mer aktivt i magen. Arkivbild: Mostphotos

En nyligen publicerad studie från Nya Zeeland råder gravida som gått in i tredje trimestern att sova på sidan och inte på rygg.

12 oktober 2017

Forskare på Aucklands universitet i Nya Zeeland har undersökt hur foster påverkas av mammans sovställning. 30 kvinnor som var mellan 34 och 38 veckor in i graviditeten ingick i studien.

De blivande mammorna fick ligga ner, på rygg och på sidan. Samtidigt följde forskarna fostrets rörelser med hjälp av en infraröd kamera och hjärtfrekvensen med hjälp av CTG.

Ligg på sidan

Resultatet visade att både forsterrörelser och hjärtfrekvens minskade när mamman låg på rygg, vilket kan påverka hur fostret mår.

– I en situation där barnet inte är helt frisk, som vid dålig tillväxt, skulle det kunna vara skadligt för barnet om mamman sover på rygg. Vi hävdar att det finns tillräckligt med bevis för att rekommendera kvinnor att undvika att sova på rygg i slutet av graviditeten, säger Peter Stone, huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande.

Mer forskning behövs

Alla kvinnor som ingick i studien var friska och födde senare friska barn. Forskarna hade säkrat studien genom att ta hänsyn till faktorer som kan påverka fostrets rörelser, som matintag, tid på dagen, koffeinintag och träning.

Forskarna ska nu gå vidare och undersöka sovställningar hos kvinnor som känner lite fosterrörelser eller där fostret inte växer som det ska.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida