Internationell samverkan

Med svensk CTG räddar barnmorskor liv i Ukraina

Med svensk CTG räddar barnmorskor liv  i Ukraina
Barnmorskan Lilja Paluh och förlossningsläkaren Alexander Besedin i Lviv går igenom en CTG-kurva. De har båda varit i Linköping och fått undervisning där. Bild: Privat

Begagnad utrustning från förlossningen i Linköping kan ha sänkt spädbarnsdödligheten i staden Lviv. Tre sjukhus fick svenska ctg-apparater och nu ligger dödligheten där lägst i hela Ukraina.

Eldsjälen Galina Tol-Fakkar, barnmorska på Linköpings universitetssjukhus, drog 2009 igång ett samarbete mellan den egna kliniken och tre sjukhus i staden Lviv, som har en miljon invånare.

Hon fick också med sig Vårdförbundet i Östergötland på utbytet som pågått sedan dess. Ukrainska barnmorskor och läkare har varit i Linköping och lärt sig hantera CTG-apparater och tyda kurvor, gått bredvid och studerat rutiner.

Sex CTG-apparater

När sex CTG-apparater skulle bytas ut i Linköping 2012 gick Vårdförbundet in och betalade frakten till Ukraina. Sedan dess har tre förlossningskliniker för första gången möjlighet att studera värkar och fostrets hjärtljud på ett helt nytt sätt. Därmed går det att avgöra om fostret har syrebrist och sätta igång förlossningen eller göra kejsarsnitt.

– Det här räddar liv och räddar barn från att födas med skador efter svår syrebrist vid födseln. Jag har drivit på och gjort det här för att förbättra för mammor och barn i Ukraina, de har det svårt, säger Galina Tol-Fakkar, som själv har sina rötter landet.

Blev barnmorska i Ukraina

Det var också på ett av sjukhusen i Lviv som hon gjorde praktik under sin utbildning till barnmorska för 48 år sedan. De senaste 30 åren har hon arbetat på förlossningen och BB på Linköpings universitetssjukhus.

Nu har staden Lvivs myndighet för hälso- och sjukvård presenterat aktuella siffror för 2016. Spädbarnsdödligheten ligger på 5,9 barn per 1000 nyfödda, en minskning sedan året innan.

Galina Tol-Fakkar har jämfört det med spädbarnsdödligheten för hela Ukraina som är 7,9 barn per 1000 nyfödda, enligt den statliga statistik som har rapporterats till Unicef.

– Staden Lviv ligger lägst i hela Ukraina. Jag är säker på att det beror på att de börjat arbeta med CTG-teknik på förlossningarna där. Jag är så glad att vi har kunnat göra något för att hjälpa barnmorskor och läkare att arbeta med modern teknik, säger hon.

Statistik om dödlighet

Sifforna om spädbarnsdödligheten i Lviv har hon läst i den stora dagstidningen i staden.

– Jag har väntat ett år på att få statistik som kan bekräfta att vårt stödprojekt har gett resultat. Nu kom den äntligen.

På grund av den svåra situationen i Ukraina är alltfler av mödrarna sjuka. Enligt uppgifter hon fått från barnmorskorna och läkarna i Lviv har så många som 75 av 100 gravida någon sjukdom, som inte beror på graviditeten.

– Det kan vara diabetes som behandlas för dåligt, eller hiv eller tuberkulos, som är vanligt. De har en svår social och ekonomisk situation och har inte råd med sjukvård.

Samarbete med Vårdförbundet

Hon är glad och stolt över att Sverige har kunnat göra något för att minska spädbarnsdödligheten.

– Det har varit mycket vanligare där än här att barn föds med cerebral pares efter fosterasfyxi. Kvinnorna har då varit tvungna att också klara att ta hand om de skadade barnen i den svåra situationen i Ukraina.

Vårdförbundet vill ta tillvara medlemmars engagemang och aktivism.

– Vi kan ge möjlighet för medlemmar att få till det de brinner för. Här har vi ett exempel på hur vi tillsammans har kunnat göra skillnad för människor i ett annat land, säger Ragnhild Karlsson, vice ordförande i Vårdförbundet Östergötland.

När barnmorskorna och läkarna kom till Sverige var det första gången de var utomlands. De bodde hemma hos Galina Tol-Fakkar.

Galina och styrelsen från Vårdförbundet har också besökt deras förlossningskliniker i Lviv. Galina ser att de har tre problemområden där de ligger efter Sverige.

Det är bristfälliga lokaler, synen på patienten och den medicinska kunskapen.

– I Sverige står patienten mer i centrum. Vi är lyhörda och anpassar oss till patientens behov. Det finns ingen som är så stark som en födande kvinna, men samtidigt ingen som är så sårbar och utlämnad. Det säger jag med 47 års erfarenhet som barnmorska, säger Galina Tol-Fakkar.

Hon är idag 69 år, men arbetar fortfarande halvtid på BB.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida