Almedalen 2016

Nationalism och högerextremism nya krafter i abortmotståndet

Nationalism och högerextremism nya krafter i abortmotståndet
Förr åkte svenska kvinnor till Polen och gjorde abort. Nu reser polska kvinnor för att avsluta oönskade graviditeter, berättar Ingrid Frisk, barnmorska och sakkunnig på RFSU. Foto: Jenny Kallin

Barnmorskan Ingrid Frisk berättar varför svenska barnmorskor ska bry sig om hotet mot den redan begränsade aborträtten i Polen, när RFSU pratar abortpolitik i Almedalen.

– Bara för att abort förbjuds så betyder inte det att aborterna försvinner. Kvinnor söker andra lösningar för att avbryta oönskade graviditeter, säger barnmorskan Ingrid Frisk, före detta vice ordförande i Vårdförbundet och numera sakkunnig på RFSU.

I början av april var hon i Polens huvudstad Warszawa och demonstrerade utanför parlamentet tillsammans med tusentals andra.

Förslag om totalförbud

Polen har Europas strängaste abortlag, i sällskap med Malta och Irland. Nu vill katolska kyrkan förbjuda abort helt i Polen, ett förslag som landets premiärminister ställt sig bakom.

Katolska kyrkan, som har en stark ställning i Polen, har lyckats samla in tillräckligt många namnunderskrifter för att lyfta frågan till parlamentet. Efter sommaren är det upp till landets beslutsfattande politiker att ta ställning till hur de vill gå vidare med det så kallade medborgarinitiativet.

Ny politisk situation

Katolska kyrkan har försökt med samma sak förut utan att lyckas. Skillnaden nu är att det nationalkonservativa partiet Lag och Rättvisa har egen majoritet i parlamentet. RFSU bedömer att det nu finns ett reellt hot mot aborträtten i Polen.

I RFU:s tält i Almedalen får publiken skydda sig med varma filtar från det blåsiga vädret. På scenen står journalisten och författaren Mats Wingborg som granskat Europas högerextrema och nationalistiska politiska rörelser och deras inställning till sexuella och reproduktiva rättigheter.

Högervindar blåser

Han berättar att det som händer i Polen just nu är ett exempel på de politiska förändringar som ses i Europa, där högerpopulistiska partier vuxit och fått extra vind i seglen efter britternas nej till EU.

– Vi känner en kall vind som drar in här i tältet, och i Europa är det faktiskt så. Det traditionella abortmotståndet har fått en allierad i de högerextrema rörelserna, säger han.

Gyllene Gryning i Grekland, Front national i Frankrike, Sannfinnländarna i Finland och Danskt folkeparti i Danmark är exempel på partier som i mer eller mindre omfattning vill skärpa abortlagstiftningen.

I Sverige har Sverigedemokraterna lämnat in motioner till riksdagen om att tidsgränsen för fri abort ska sänkas från vecka 18 till vecka 12.

Sverige fortsatt liberalt

Ju mer nationalistiskt ett parti är, destor större är motståndet mot fri abort, berättar Mats Wingborg. I den nationalistiska ideologin finns idén om att kvinnor ska föda många barn för att bevara nationen och extrema Gyllene Gryning i Grekland har kallat abort för ”ett brott mot vår ras”. 

RFSU ser inget direkt hot mot den liberala abortpolitiken i Sverige, som är har ett starkt stöd. Men tycker att alla ska vara medvetna om de vindar som blåser och protestera mot utvecklingen i länder som Polen.

– Om det sker förskjutningar i flera länder i Europa, då kan det på sikt påverka opinionen och slå in över Sverige, säger Mats Wingborg.

Han ser också hur abortmotståndet i Sverige försöker hitta nya vägar och nämner krav på samvetsklausul för vårdpersonal som ett exempel.

Viktigt engagemang

Barnmorskan Ingrid Frisk berättar hur hon i polska tidningar sett annonser från privata kliniker som erbjuder ”full gynekologisk service”. Helt öppet går det att köpa illegal abort, ju mer pengar du har desto säkrare abort kan du få.

– Med vår kunskap om kvinnors fertilitet och reproduktiva hälsa har vi barnmorskor en stor anledning att engagera oss i frågan om den hotade aborträtten i Europa, säger hon.

Abort i Polen

  • I dag ger polsk abortlagstiftning kvinnor rätt att göra abort i tre fall: vid våldtäkt, fosterskador och vid fara för den gravida kvinnans liv.
  • Enligt det nya medborgarförslaget ska abort förbjudas helt och det ska även bli straffbart att utföra illegala aborter.

Fakta: RFSU

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida