Yrkesidentitet

Ny brosch för barnmorskor i Vårdförbundet

Ny brosch för barnmorskor i Vårdförbundet
För studenter fungerar broschen ofta som en morot genom sena pluggnätter och långa vfu-pass. Foto: Marcus Fransson.

Nu kommer Vårdförbundet med en egen barnmorskebrosch. En brosch som vill visa på barnmorskans roll för kvinnan under förlossningen och genom hela livet.

22 oktober 2020

En brosch på bussarongbröstet är en prestigefylld tradition inom vården. Broschen visar inte bara vilken yrkeslegitimation personen har, utan också vid vilket lärosäte som studierna har genomförts.

Medan en nyexaminerad sjuksköterska köper sin brosch via sitt universitet eller sin högskola, har barnmorskor länge haft en gemensam brosch för alla, oavsett utbildningsort. Broschen — som föreställer livets träd i blått, grönt och silver — har gått att beställa via professionsföreningen.

Efterfrågats av medlemmar

Men när Svenska Barnmorskeförbundet bildade en egen facklig organisation 2019 försvann den möjligheteten för barnmorskor som valde att stanna kvar i Vårdförbundet.

— Broschen har efterfrågats av våra medlemmar. Den är viktig för alla barnmorskor, kanske särskilt för våra barnmorskestudenter, säger Carita Sturesson som är yrkeshandläggare för barnmorskor på Vårdförbundet.

.

Den nya broschen finns i guld- och silverplätering och har designats av Syster P på uppdrag av Vårdförbundet. Den föreställer en hand som omsluter kvinnosymbolen ihop med Vårdförbundets logotyp.

För kvinnan genom hela livet

Bilden ska symbolisera hur barnmorskan finns som stöd för kvinnan och lotsar henne genom hela livet, vid svåra beslut och i glädjestunder. Den ska också bidra till en professionstillhörighet.

— Vi hoppas att barnmorskor ska bära den här med stolthet — att de känner att de verkligen står upp för yrket, kvinnor och barnmorskor. Det handlar inte om att visa facklig tillhörighet i första hand, utan om att lyfta sitt yrke, säger Carita Sturesson.

Fotnot: Svenska Barnmorskeförbundet har sedan en tid öppnat upp för att alla barnmorskor som vill kan beställa deras brosch igen — oavsett facklig tillhörighet.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida