Patienterna får städa själva när undersköterskorna sparats bort

En nybliven mamma på Sundsvalls BB berättar i Sundsvalls Tidning att hon, som ett sista uppdrag innan hon lämnade sjukhuset, blev ombedd att ta ur lakanen ur sängen hon legat i och lägga dem i en tvättsäck.

Margareta Löfqvist, en av Vårdförbundets två förtroendevalda barnmorskor på kvinnokliniken, bekräftar uppgifterna.

– Så är det, de nyförlösta mammorna får en tvättsäck till lakan och handdukar. Fast det är väl tänkt att mannen ska hjälpa till också.

Att det har blivit så här är en konsekvens av att varannan undersköterska har försvunnit från kliniken. Och i valet mellan att se till att patientsäkerheten hålls uppe vid en förlossning och att hjälpa till med att städa ur rummet är barnmorskornas prioritering självklart att bistå vid förlossningen.

Färre barnmorskor sades upp

Margareta Löfqvist berättar att hon som förtroendevald i våras skrev till sjukhusledningen om de risker för patientsäkerheten som det omorganisationsförslag som då förelåg skulle föra med sig. Resultatet blev att färre barnmorskor sades upp. Men fortfarande skulle elva undersköterskor, det vill säga nästan hälften, försvinna.

Under sommaren har det dock varit brist också på barnmorskor. Bara förra veckan saknades det barnmorskor till 15 arbetspass. Andra barnmorskor fick ställa upp, en del arbetade dubbla pass morgon-kväll, andra jobbade morgon, gick hem och vilade, och arbetade sedan nattskiftet.

– Eftersom det är brist på personal blir folk stressade och sjuka – och personalbristen blir ännu större, säger Margareta Löfqvist.

Flera kliniker drabbade

Det är inte bara kvinnokliniken som har drabbats. Enligt Birgitta Staaf, förtroendevald för Vårdförbundet på hela sjukhuset, har också onkologen, kirurgen och akutgeriatriken varit hårt drabbade av personalbrist.

– Och nu 1 september ska den nya, bantade organisationen träda i kraft. Då kommer vi att ha sommarsituation året om, sammanfattar Birgitta Staaf.

Uppdaterat 24 aug kl 8.55

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida