Vårdtid efter förlossning

Så länge stannar mammor på BB

Så länge stannar mammor på BB

På Gotland får kvinnor stanna längst på BB efter både vaginal förlossning och kejsarsnitt, 2,1 respektive 3,4 dygn i genomsnitt. Det är nästan ett dygn längre än i Västernorrland i båda fallen.

Det visar ny statistik för 2018 från Socialstyrelsen.

– Vi vet inte riktigt varför vårdtiderna skiljer sig så mycket regionalt, men det är troligtvis en kombination av olika faktorer, säger Isabelle Carnlöf, utredare på Myndigheten för vårdanalys, till Nyhetsbyrån Siren.

Innehållet i det här blocket kan inte visas

Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.

Ändra mina inställningar för cookies

Det kan till exempel handla om utskrivningsrutiner. På vissa håll blir man utskriven för att sedan flytta över till ett patienthotell. Andra förklaringar kan vara tillgången till rum för hela familjen, hur långt bort man bor eller i hur hög grad kvinnan själv får bestämma över tidpunkten för hemgång.

Kortast i Värmland

I Värmland är vårdtiden efter en vaginal förlossning kortast i landet, 1,1 dygn, vilket kan jämföras med rikssnittet på 1,8 dygn. Västernorrland ligger på 1,2. Ingen annan region än Gotland med sina 2,1 dygn kommer upp i 2 dygn vid vaginal förlossning.

För kejsarsnitt har Västernorrland den kortast vårdtiden, 2,2 dygn, jämfört med rikssnittet på 2,9 dygn.

Sedan 1970-talet har medelvårdtiden efter förlossning kontinuerligt minskat. 1978 var rikssnittet 5,9 dygn efter en vaginal förlossning och 8,5 dygn efter ett kejsarsnitt.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida