Förlossningsvård

Här åker mammorna hem snabbast efter förlossningen

Här åker mammorna hem snabbast efter förlossningen
Medelvårdtiden i dygn på sjukhus efter en förlossning har minskat rejält under senare decennier. Röd linje =Vaginal förlossning, Svart linje = Kejsarsnitt. Grafik: Siren

I Dalarna och Värmland får mammor som fött barn stanna i genomsnitt 1,2 dygn efter en vaginal förlossning. Det är 14 timmar kortare än riksgenomsnittet på 1,8 dygn. Längst får kvinnorna stanna på Visby lasarett på Gotland.

Det visar ny statistik från Socialstyrelsen som sammanställts av nyhetsbyrån Siren.

Tittar man 30 år tillbaka i tiden är skillnaderna för hur länge kvinnorna fick stanna kvar på sjukhus efter en förlossning mer än halverade.

  • De som födde vaginalt fick 1985 stanna i genomsnitt 5,2 dygn, efter kejsarsnitt 7,7 dygn.
  • År 2015 var genomsnittstiden efter samma typ av förlossningar 1,8 respektive 3 dygn.

Genomgående får förstföderskor stanna något längre.

Vissa satsar mer på tidig hemgång

– Sjukhusen flyttar medvetet ut så mycket som möjligt av eftervården till hemmet, säger Olof Stephansson, Socialstyrelsens föredragande läkare till Siren.

Som längst får kvinnor som förlöst vaginalt stanna på Visby lasarett på Gotland, 2,4 dygn. De som fött med kejsarsnitt får stanna längst på sjukhusen på Gotland, i Uppsala och Västra Götaland, 3,4 dygn.

Sjukhusen i Västernorrland är allra snabbast att skicka hem mammor efter kejsarsnitt, 2,3 dygn.

– Man bygger medvetet upp en organisation för att flytta eftervården till hemmet. De regionala skillnaderna beror på att olika sjukhus har valt att göra på olika sätt och vissa satsar mer på tidig hemgång än andra, säger Olof Stephansson till Siren.

Uppskattas inte av alla

Han tror att om både mamman och barnet är friska  har de det bättre hemma än på sjukhus. Samtidigt är det inte riskfritt med tidig utskrivning.

– Det finns en medicinsk fara med det. För att undvika risker förknippat med att patienter skrivs ut tidigt måste man se till att det sker med en fortsatt hög vårdnivå, säger Olof Stephansson.

Tidig hemgång uppskattas av många, men inte av alla. När Sahlgrenska nyligen införde nya rutiner som innebär att mammor kan få gå hem så tidigt som sex timmar efter förlossningen väckte det både oro och ilska bland blivande föräldrar, samtidigt som andra tyckte det var bra att få komma hem så tidigt som möjligt.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida