Så slår pandemin mot mödravården i Angered
Låsta dörrar, partnerförbud och munskydd. På barnmorskemottagningen i Angered har pandemin satt sina spår. ”Det här kommer att få konsekvenser för folkhälsan framöver”, säger Lisa Lundberg.
Barnmorskorna i Angered förstod tidigt att covid-19 skulle kunna slå extra hårt mot deras gravida. Många har andra riskfaktorer, är ofta trångbodda och kan vara svåra att nå med samhällsinformation. Under året som gått har stadsdelen legat stadigt på andra plats över flest smittade i Göteborg.
— Tyvärr har flera gravida fått allvarliga komplikationer och en mamma har dött av infektionen, berättar barnmorskan Lisa Lundberg.
Vården på mottagningen har anpassats för att skydda kvinnorna och personalen. Föräldrautbildning, drop-in-mottagning och cellprovtagning har ställts in. Preventivmedelsrådgivning hanteras på telefon, spiralerna får sitta lite längre och sti-provtagning hänvisas till klamydia.se.
Missar föräldrarnas interaktion
Dörrarna in till mottagningen är numera låsta, inga medföljande får komma in och alla använder munskydd. Fokus är kärnuppdraget — att ta hand om gravida.
— Det är bra och förståeligt under en pandemi, men samtidigt är det så mycket vi inte hinner med mellan blodtryckskontroller och annat. Hur känner de inför föräldraskapet? Vad behöver just den här blivande familjen?
Räknas som riskgrupp
Socialstyrelsen beslutade i slutet av februari att gravida från vecka 20 ska räknas som riskgrupp för covid-19. Bakgrunden är studier som visat ökad risk för prematur födsel.
Det är också en av de saker som Lisa Lundberg saknar mest i dag — att arbeta familjecentrerat. Att inkludera medföräldern är viktigt och roligt, men svårt att få till i dag.
— Det är tråkigt för den som inte kan vara med, men också en nackdel för mig. Nu missar jag interaktionen mellan föräldrarna, vilket brukar hjälpa mig att se om det behövs extra stödinsatser.
Sjunkande amningsfrekvens
Samtidigt som föräldraarbetet är eftersatt tycker Lisa Lundberg ändå att de gör ett bra jobb på mottagningen.
— Vi har gjort en enorm insats här genom att nå ut med information. Det gäller att hitta en balans mellan tydlig information och att inte skrämmas. Men jag tror att det här kommer att få konsekvenser för folkhälsan framöver.
”Vi märker också på efterkontrollerna att amningsfrekvensen verkar ha gått ner.”
Lisa Lundberg, barnmorska
Hon tänker på de kvinnor som inte kan komma på abortrådgivning och i stället fullföljer graviditeten med barn de inte planerat. På föräldrar som söker information på nätet i stället för hos barnmorskan och överviktiga gravida som inte kan träna som de vill på grund av restriktionerna.
— Vi märker också på efterkontrollerna att amningsfrekvensen verkar ha gått ner. Jag tror att det har att göra med att barnmorskorna inte haft samma möjlighet att ge stöd på BB som de kunde innan pandemin, säger Lisa Lundberg som själv jobbar flera pass i månaden på förlossningen på Östra sjukhuset.
För sen vaccinering
Ett annat orosmoln är vaccinet. Gravida är riskgrupp för covid-19 men rekommenderas inte att ta det i dag eftersom man inte vet hur det påverkar fosterutvecklingen.
— Jag kan inte förstå varför vi barnmorskor inte har fått vaccinet än. Som det ser ut nu kommer vi inte börja vaccineras förrän om två veckor, vilket är alldeles för sent. Det kommer ju ta flera veckor innan vi har utvecklat ett tillräckligt bra immunologiskt svar också. Det är ju extra angeläget att vi skyddar dem som inte kan få vaccin.