forskning

Screening förebygger även ovanlig livmoderhalscancer

Sedan tidigare vet man att de vanligaste typerna av livmoderhalscancer kan förebyggas effektivt genom screening — nu har forskare vid Karolinska institutet visat att det gäller också mer ovanliga former av sjukdomen.

I studien har forskarna gått igenom alla svenska fall av invasiv livmoderhalscancer under tioårsperioden 2002-2011. Av drygt 4 200 fall var 338 ovanliga typer av sjukdomen.

Genom att jämföra dem med en grupp av slumpvis åldersmatchade kontroller har forskarna kunnat beräkna risken för så kallad adenoskvamös livmoderhalscancer och andra ovanliga typer av livmoderhalscancer, i relation till deltagande i screening.

75 procent minskad risk

Resultaten visar att kvinnor som lämnat cellprov de två senaste gångerna de kallats till screening, hade mer än 75 procent minskad risk för adenoskvamös livmoderhalscancer och 65 procent minskad risk för andra ovanliga typer av livmoderhalscancer, jämfört med kvinnor som inte lämnat cellprov.

De som lämnat cellprov två gånger hade större riskminskning än de som bara lämnat ett cellprov.

– Det här visar att ovanliga typer av livmoderhalscancer effektivt kan förebyggas genom screening, säger Pär Sparén, professor vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik vid Karolinska Institutet och studiens huvudförfattare.

Forskarna har också studerat vilken typ av hpv-virus som ligger bakom de ovanliga formerna av livmoderhalscancer. Vanligast var hpv 18 och 16. Enligt forskarna tyder det på att de flesta fall av de ovanliga formerna kan förebyggas effektivt med hpv-vaccinering.

Studien Cervical screening and risk of adenosquamous and rare histological types of invasive cervical carcinoma: population based nested case-control study har publicerats i den vetenskapliga tidskriften BMJ, British Medical Journal.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida