Skåne samordnar förlossningar och letar fler barnmorskor

Krisen inom förlossningsvården i Skåne gör att regionen nu inför dagliga vårdplatsmöten. Dessutom vill man få andra barnmorskor att ta extrapass på förlossningarna.

Det är akut brist på både vårdplatser och barnmorskor inom den skånska förlossningsvården i sommar. Förra veckan slog de anställda larm om det allvarliga läget och varnade för att patientsäkerheten är i fara.

Som åtgärd vill Region Skåne öka samordningen av vårdplatser och inför dagliga vårdplatsmöten. Förlossningsavdelningarna i Lund, Malmö, Helsingborg, Ystad och Kristianstad ska ha dagliga telefonkonferenser för att på bästa sätt kunna utnyttja de tillgängliga platser som finns.

I ett pressmeddelande skriver Region Skåne också att man kommer försöka få andra barnmorskor att gå in och ta extrapass på förlossningsavdelningarna.

Den största bristen på barnmorskor finns vid Skånes universitetssjukhus i Malmö, men enligt regionledningen beror det inte på anställningsstoppet, utan på att det varit svårt att hitta vikarier till semesterperioden.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida