Utredda fall

Perforerade livmoder och tunntarm med spiralutdragare

När barnmorskan inte kunde se spiralen försökte hon ta ut den med hjälp av en så kallad spiralutdragare. I stället stack hon hål på kvinnans livmoder och tunntarm. Nu får barnmorskan kritik av Ivo och enligt klinikledningen ska spiralutdragare inte användas på barnmorskemottagningen.

Kvinnan hade en hormonspiral som hon ville få borttagen eftersom hon hade börjat få ont av den. Hon vände sig till en barnmorskemottagning. När barnmorskan försökte dra ut den gick spiraltrådarna av. Kvinnan fick en ny tid till en mer erfaren barnmorska drygt tre veckor senare.

När inte heller hon lyckades få ut spiralen prövade hon med en så kallad spiralutdragare. Ingreppet misslyckades. I sina försök att få ut spiralen perforerade barnmorskan såväl kvinnans livmoder som tunntarm med hjälp av instrumentet.

Fick opereras

”Smärtan var så fruktansvärd, det gjorde så ont så tårarna bara sprutade”, skriver kvinnan i en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo.

Kvinnan skickades hem med uppmaningen att ta det lugnt och vila och vänta på en kallelse från kvinnokliniken. Men bara någon timme efter hemkomsten åkte kvinnan och hennes sambo själva in till kvinnokliniken, efter att ha konsulterat vårdrådgivningen. Väl där var man tvungen att operera kvinnan för att få ut spiralen.

Får kritik av Ivo

Barnmorskan, som har mer än 25 års erfarenhet av yrket, kritiseras nu av Inspektionen för vård och omsorg som dels anser att det var olämpligt att använda en spiralutdragare, dels att barnmorskan borde ha avbrutit ingreppet i ett tidigare skede och remitterat kvinnan till kvinnokliniken.

Enligt ett utlåtande till Ivo har den medicinskt ansvarige mödravårdsläkaren efter händelsen gjort klart att spiralutdragare inte ska finnas och användas på barnmorskemottagning.

Diarienummer hos Ivo: 8.2-6332/2016-20.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida