forskning

Spontant förlopp gav färre bristningar

Spontant förlopp gav färre bristningar
Metoden visade sig ge färre andragradsbristningar hos kvinnorna. Arkivbild: Mostphotos

En metod som bygger på att låta förlossningsförloppet ske mer spontant ger färre bristningar visar en studie gjord i Stockholm.

Studien är ännu inte publicerad utan presenterades vid den pågående nordiska barnmorskekonferensen i Göteborg, rapporterar Ekot.

Metoden handlar om ett långsammare framfödande av barnet och ger kvinnan större utrymme att själv välja förlossningsposition.

– Man inväntar också krystningen tills kvinnan själv har den spontanta impulsen samt ser till att själva framfödandet går sakta, säger, Helena Lindgren, docent vid Karolinska institutet och Sahlgrenska akademin, till SR Ekot.

Studien genomfördes på Danderyds sjukhus och BB Stockholm och 1 000 kvinnor lottades till att antingen föda sitt barn på traditionellt sätt eller med den nya metoden.

Resultaten visar att man med den här metoden kan undvika andragradsbristningar hos mellan var femte och var tionde kvinna.

Bristningar

  • Vid första gradens bristning har en skada uppstått i slidans slemhinna, mynning eller i området mellan slidan och ändtarmsöppningen, men inte i den underliggande vävnaden.
  • Andra gradens bristning betyder att också hud och muskler har skadats.
  • Tredje och fjärde gradens bristningar innebär att också muskler i bäckenbotten och i ändtarmens slutmuskel har skadats.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida