Arbetsdomstolen

Stämmer arbetsgivaren för indragen semester

Stämmer arbetsgivaren för indragen semester
Vårdförbundet anser inte att medlemmar ska behöva vara osäkra på om de får redan beviljad semester. Arkivbild: Mostphotos

Arbetsgivaren tvingade barnmorskorna på Vrinnevisjukhuset att flytta eller dela upp redan beviljad semester. Nu stäms Region Östergötland av Vårdförbundet inför Arbetsdomstolen.

7 januari 2016

Det gäller fem barnmorskor på Vrinnevisjukhuset i Norrköping som sommaren 2014 fick sina redan beviljade sommarsemestrar indragna när arbetsgivaren insåg att flera arbetspass var obemannade.

Vårdförbundet begär 70 000 kronor var i skadestånd för de fem barnmorskorna och 180 000 kronor till Vårdförbundet.

– Det här är en väldigt viktig fråga för Vårdförbundet. Det handlar om att kunna rekrytera och behålla personal till vården, vilket kan bli ännu svårare om det finns risk för att beviljad semester dras in, säger Pia Molander, ombudsman på Vårdförbundets avdelning i Östergötland.

Besviken och ledsen

En av dem som drabbades var Helen Dylltegen som i en intervju i Vårdfokus sa att hon var besviken och ledsen. I stället för fyra veckors sammanhängande semester, som hon redan beviljats och gjort upp planer för, tvingades hon att ta ledigt två veckor, jobba en vecka och sedan ta ledigt två veckor till.

– Beviljad semester ska vara beviljad, både enligt semesterlagen och praxis. Det här bröt arbetsgivaren mot, och dessutom gjorde de det utan att överhuvudtaget prata med de berörda barnmorskorna först, säger Pia Molander.

Lång process

Vårdförbundet har stämt regionen för brott mot både kollektivavtalet och semesterlagen. Processen har pågått i ett och ett halvt år. Förhandlingar som slutade i oenighet gick vidare till en lokal tvist, som i sin tur ledde till en central tvist där Vårdförbundets jurist har haft kontakt med arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och landsting.

– Det har varit en lång process för våra medlemmar, men det är en viktig fråga för dem. De blev kränkta och det vore mycket olyckligt om signalen blir att arbetsgivare kan dra tillbaka redan beviljad semester.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida