Starka reaktioner efter avslöjande om oskuldsbevis

Starka reaktioner efter avslöjande om oskuldsbevis
Fångad med dold kamera förklarar en läkare på en vårdcentral i Malmö att hon gärna utför en så kallad oskuldhetskontroll, trots att flickan tydligt protesterar. Skärmdump från TV:4:s program Kalla fakta

Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro är upprörd och arg. "Det strider mot hälso- och sjukvårdslagen".

I går kväll sände Kalla fakta i TV4 ett reportage som visar hur svenska läkare skriver ut oskuldsintyg på unga flickor, mot deras vilja.

En ung skådespelerska utrustades med dold kamera och uppsökte efter tips två privata, men offentligt finansierade, vårdcentraler och en specialistläkarmottagning i Stockholm, Göteborg och Malmö. Med sig hade hon en fingerad moster som agerade som tolk.

Mot flickans vilja

Tolken förklarade för läkarna att flickan ännu inte hade fyllt 18 år och att hon mot sin vilja skulle bli bortgift. Den påtänkte mannen krävde ett intyg på att flickan var oskuld. Trots att flickan tydligt visade att hon inte ville göra undersökningen gick läkarna med på att genomföra den och att signera ett så kallat oskuldsbevis.

En som såg programmet var Vårdförbundets ordförande, Sineva Ribeiro. Direkt efter skrev hon på Facebook om hur illa hon tyckte om det som visades i inslaget. Hon kallade det för en kränkning som är helt oacceptabel i Sverige år 2015.

Flera förtroendevalda inom Vårdförbundet har kommenterat inlägget: ”Blir skogstokig och ledsen!”, ”För djävligt!”, ”Helt galet!” och ”Oacceptabelt!”

Ingen egen aktion

Några föreslår att Vårdförbundet ska starta en aktion för att komma åt problemet. Men det är enligt Sineva Ribeiro inte aktuellt i nuläget. Hon tycker att lagen är glasklar och att det dessutom redan i dag finns barnmorskor som på ett utmärkt sätt försöker ta död på myten om att det skulle finnas en mödomshinna.

I programmet berättar exempelvis barnmorskan Åsa Enervik vid RFSU hur vanlig föreställningen är bland unga kvinnor, samtidigt som hon tydligt förklarar varför mödomshinnan är just en myt och ingenting annat.

– Det är hemskt att läkarna i inslaget inte har den här kompetensen. Framför allt år 2015, med all den kunskap som vi har i den här frågan. Det var nog det som gjorde mig mest upprörd när jag såg programmet, säger Sineva Ribeiro till Vårdfokus.

Strider mot lagen

Hon säger att Vårdförbundet naturligtvis kommer att stödja dem som kämpar mot så kallade oskuldsbevis, men i dagsläget finns inga planer på att direkt agera i frågan.

– Hälso- och sjukvårdslagen är glasklar. Detta strider mot den. Dessutom har all legitimerad  vårdpersonal anmälningsplikt. Om hen misstänker att ett barn eller en tonåring far illa ska det omedelbart anmälas till socialtjänsten, säger Sineva Ribeiro.

Hade Vårdförbundet agerat annorlunda om det hade visat sig att det är barnmorskor som utför de här så kallade oskuldskontrollerna?

– Nej, vi hade sagt precis samma sak.

Landstingspolitiker upprörda

I dag på förmiddagen gick samtliga partier i Stockholms läns landsting, utom Sverigedemokraterna, ut med ett gemensamt pressmeddelande med anledning av avslöjandet om oskuldskontroller och oskuldsbevis:

”…vi förväntar oss att berörda vårdgivare vidtar kraftfulla åtgärder för att stoppa detta. Landstingets medel får under inga omständigheter användas till den här typen av undersökningar.”, skriver de bland annat.

Även politiker i Skåne har reagerat kraftigt.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida