Stor brist på barnmorskor i sommar

Stor brist på barnmorskor i sommar
Det föds inte färre barn på sommaren - men det är stor brist på barnmorskor på flera håll i landet. Foto: Cecilia Larsson

På många håll i landet har det varit svårt att få tag i barnmorskor till sommaren. Men på Akademiska sjukhuset i Uppsala är det kris. Hela 60 pass på sommarschemat saknar det antal barnmorskor som krävs.

Bristen på barnmorskor märks särskilt väl när det blir sommar och dags för semestrar. Enligt Uppsala Nya Tidning är barnmorskebristen stor redan nu på eftervårdsavdelningarna. För att klara det akuta problemet har man tvingats slå ihop två avdelningar och anställda har fått gå in och ta extra pass.

– Det är värre än vanligt och det verkar vara mycket svårt att få tag i personal som kan fylla alla luckor. Fler mammor kommer att få gå hem efter sex timmar, säger Karin Hannrup, som är barnmorska och fackligt förtroendevald för Vårdförbundet.

Letar lösningar

Personalen är också kritisk mot dålig planering och att ledningen inte annonserat efter semestervikarier tidigare.

Bo Sultan, verksamhetschef för kvinnokliniken, håller med om att situationen är problematisk.

– Vi letar lösningar, en är att fortsätta att ha avdelningarna sammanslagna, men vi väntar också på svar från ett bemanningsföretag. Det finns helt enkelt för få barnmorskor och det är ett problem i hela Sverige, säger han till UNT.

Personalen erbjuds extra pengar

Enligt Barnmorskeförbundet är det stora svårigheter att hitta semestervikarier på flera håll i landet. Förutom Uppsala nämns flera bb i Stockholm och även Örebro. I norra Sverige har det också varit problem på flera ställen.

På Sunderby sjukhus mellan Boden och Luleå har det varit många luckor inför sommaren. Nu har man anställt tre nyfärdiga barnmorskor och tagit in barnmorskestudenter som har gått två terminer och därmed får arbeta på bb. Dessutom erbjuds den fasta personalen extra pengar om de går in och arbetar på lediga dagar eller skjuter upp sin semester.

– Med hjälp av stor välvilja från personalen så får vi nog ihop det till slut, säger vårdchefen Kerstin Nyberg.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida